Izvor: Blic, 10.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Drumska mafija": Optuženi priznao krivicu

Optuženi član takozvane "drumske mafije" Boško Cimbaljević priznao je danas pred Specijalnim sudom krivicu za izdavanje falsifikovanih kartica za naplatu putarine na auto putu Beograd - Niš, rekavši da se "strahovito kaje".



Cimbaljević je u nastavku suđenja rekao da je unapred dobijao brojeve vozila koja će doći na naplatnu rampu i da je tada uključivao kompjuterski program koji je omogućavao izdavanje lažnih kartica. On je rekao i da je na naplatnoj rampi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ugrađen poseban prekidač za podizanje rampe posle izdavanja lažnih kartica, kao i da su te kartice izdavane uglavnom šleperima, za koje je putarine bila najskuplja - 6.500 dinara.

Cimbaljević je odbio da navede imena ostalih optuženih, a na pitanje predsedavajućeg sudskog veća Vladimira Vučinića zašto je njihova imena naveo u predistražnom postupku, optuženi je odgovorio da je to uradio po nagovoru advokata i policijskih inspektora, odbacivši krivicu za zločinačko udruživanje.

On je naveo je da je na svakih desetak dana dobijao između 3.000 dinara i 5.000 dinara, a da je od marta 2005. godine do hapšenja u maju 2006. godine ukupno prisvojio "najviše 5.000 evra".

Optuženi Dragan Bogdanović, koji je radio kao inkasant na naplatnoj rampi Nais na auto putu Beograd - Niš odbacio je krivicu, rekavši da su njegova priznanja u policiji i pred istražnim sudijom iznuđena.

"Znao sam da su neki uhapšeni inkasanti pušteni na slobodu poošto su priznali krivicu i zato sam priznao, a inspektor mi je rekao da ću biti u pritvoru između dve i četiri godine ako ne priznam krivicu", rekao je Bogdanović.

Pred Specijalnim sudom o optužnici se izjasnilo 37 od 53 optuženih, a njih 43 se brani sa slobode, dok je desetoro u pritvoru.

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal tereti optužene da su od sredine 2004. godine do sredine maja 2006. godine izdavali falsifikovane kartice za naplatu putarine, čime su oštetiili državu za 6,5 miliona evra.

Kao organizatori kriminalne grupe označeni su Milan Jovetić, Živojin Đorđević Goran Stojanović i Zoran Nedeljković, koji je preminuo u pritvoru. Oni se terete da su ustanovili sistem za izdavanje duplih kartica za naplatu putarine, koja su izdavali najviše stranim šleperima sa stranim registarskim oznakama za koje je putarina najskuplja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.