Izvor: Blic, 04.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragić odgovara za dva ugovora o nabavci opreme

Mile Dragić, vlasnik istoimenog preduzeća za proizvodnju vojne opreme iz Zrenjanina, Prvoslav Davinić, bivši ministar odbrane SCG, general-major Milun Kokanović i pukovnik Jovica Vučković terete se najnovijom optužnicom da su potpisali dva ugovora za nabavku vojne opreme u vrednosti od 176 miliona evra, saznaje „Blic".

- Ugovor je potpisan 25. avgusta 2005. i određivao je da „Proizvodnji Mile Dragić" 2006. godine bude isplaćeno 90 miliona, a ove godine 86 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << evra za nabavku vojne opreme. U optužnici se opisuje kako je ugovor sklopljen van svih tada važećih propisa. Optuženima se na teret stavlja da su naduvavali cene opreme, ali i tražene količine. Na primer, traženo je po 60.000 šlemova i pancira za našu vojsku - kaže za „Blic" izvor blizak tužilaštvu.

Dragić je sada optužen zbog pokušaja prevare prilikom sklapanja ugovora, tako što je „naduvao cene" u potpisanom ugovoru. Davinić i vojni oficiri se terete za više službenih zloupotreba prilikom sklapanja ugovora. Osnovno što se bivšem ministru stavlja na teret je da je potpisao ugovor o nabavci vojne opreme od preduzeća „Proizvodnja Mile Dragić" mimo tadašnjeg Zakona o javnim nabavkama i Uredbe o pokretnim stvarima kojom se propisivalo obrazovanje Komisije za ispitivanje nabavki. Kokanović je optužen za zloupotrebe koje je počinio kao pomoćnik ministra za materijalne resurse, dok je Vučković optužen kao načelnik Uprave za razvoj.

Aferu, poznatiju pod nazivom „pancir", u avgustu 2005. godine inicirao je Mlađan Dinkić, optužujući Dragića i svog stranačkog kolegu i tadašnjeg ministra odbrane Davinića da sklapaju ugovor štetan po državu, vredan 300 miliona evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.