Izvor: B92, Beta, 08.Jun.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dom zdravlja podržao direktorku

Beograd -- Stručni kolegijum Doma zdravlja Novi Beograd ne odobrava direktorki te ustanove Katarini Vekić da podnese ostavku, nakon što je gradonačelnik to tražio od nje.

Podsetimo, gradonačelnik glavnog grada Dragan Đilas zatražio je od direktorke Doma zdravlja Novi Beograd da podnese ostavku zbog smrti šesnaestomesečne bebe N.T. koja je lečena u toj ustanovi.

U saopštenju proširenog stručnog kolegijuma Doma zdravlja Novi Beograd navodi se da je "medijski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << haos" dirigovan iz političkih struktura doveo do otvorenog neprijateljstva i nepoverenje prema svim zdravstvenim radnicima bez "objektivnog sagledavanja situacije".

"Sloboda medija da ulaze u stručne medicinske probleme i očigledna politička konotacija doveli su do poremećaja u komunikaciji između zdravstvenog tima i pacijenta", navodi se i dodaje da je rad u toj ustanovi skoro nemoguć a lekari i sestre se osećaju poniženo.

Stručni kolegijum i predstavnici svih sindikata Doma zdravlja Novi Beograd zatražili su depolitizaciju zdravstvenog sustema i zaštitu, prvenstveno od ministra zdravlja, Lekarske komore i Srpskog lekarskog društva.

"Tražimo precizno definisanje pojma lekarske greške da se ne bi svaki neželjeni događaj proglašavao lekarskom greškom", ističe se u saopštenju.

Devojčica N.T, koja je bila u komi zbog bakterijskog meningitisa, umrla je pre nedelju dana na Klinici u Tiršovoj ulici, a njeni roditelji navode da su je dva puta nosili na pregled u Dom zdravlja "Novi Beograd", odakle su ih lekari vraćali kući smatrajući da je u pitanju virusna infekcija.

Devojčica je na kraju upućena na kliniku u Tiršovoj, gde je pala u komu i preminula.

Gradonačelnik Đilas zatražio je više puta od direktorke te ustanove da podnese ostavku, a Gradsko veće Beograda usvojilo je 4. juna, na predlog gradonačelnika, odluku o razrešenju Vekićeve.

U nalazu Inspekcije Ministarstva zdravlja ustanovljeno je da je u medicinskoj dokumentaciji preminule devojčice bilo ozbiljnih propusta a nalaz stručnjaka povodom smrti devojčice analiziraće tužilaštvo.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dom zdravlja Novi Beograd brani direktorku

Izvor: Mondo, 08.Jun.2009

Stručni kolegijum Doma zdravlja Novi Beograd saopštio je da ne odobrava i ne dozvoljava direktorki te ustanove Katerini Vekić da podnese ostavku zahtevanu zbog smrti šesnaestomesečne bebe N.T. i zatražio zaštitu prava zdravstvenih radnika.

Nastavak na Mondo...

Kolegijum podržao direktorku Doma zdravlja

Izvor: RTS, 08.Jun.2009

Ostavku direktorke Doma zdravlja "Novi Beograd", zbog smrti šesnaestomesečne bebe, ne odobrava stručni kolegijum te ustanove. Sindikat i stručni kolegijum traže zaštitu i depolitizaciju zdravstvenog sistema...Stručni kolegijum Doma zdravlja "Novi Beograd" saopštio je da ne odobrava i ne dozvoljava...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.