Dojče vele: Milovanović pobegao zahvaljujući medijima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dojče vele: Milovanović pobegao zahvaljujući medijima

ZAGREB - Hrvatska policija došla je do saznanja da je ubistvo suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića plaćeno oko 150 hiljada evra, javljaju hrvatski mediji.

Za ubistvo Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića osumnjičeni su Robert i Luka Matanić i Amir Mafalani, koji su uhapšeni, te Željko Milovanović i Bojan Gudurić, koji su u bekstvu.

Skinuo kacigu pred kamerom

Motiv ovog krivičnog dela bilo je koristoljublje, a osim za teško >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ubistvo, ova lica su osumnjičena i za teško krivično đelo protiv opšte sigurnosti i udruživanje u takozvanu "zločinačku organizaciju".

Privedeni su i Slobodan Đurović, državljanin Crne Gore i Milenko Kuzmanović, državljanin Srbije, koji su osumnjičeni da su bili pomagači u ovom krivičnom đelu.

Hrvatski mediji javljaju da je Milovanović, koji se sumnjiči da je ostavio skuter sa eksplozivom, skinuo kacigu u prostoru u kojem je postojala nadzorna kamera i to je bila ključna karika na otkrivanju njegovog identiteta.

Nakon što je 23. oktobra u 12.40 časova ostavio skuter sa eksplozivom u dvorištu "Nacionala" u centru Zagreba, Milovanović je oko kilometar od mesta zločina hodao sa kacigom na glavi, ali nije primetio kameru koja ga je snimala dok je skidao kacigu.

DNK egzekutora

U otkrivanju Milovanovića policiji su puno pomogli i građani, a veliki deo posla obavili su i forenzičari koji su na mestu zločina našli DNK tragove osobe za koju se pretpostavlja da je aktivirala bombu.

Sada se čekaju DNK-a uzorci dvojice begunaca, za kojima je hrvatska policija raspisala poternicu zbog sumnje da su učestvovali u ubistvu Pukanića i Franjića, kao i uzorak DNK-a Elvisa Hadžića, koji je uhapšen u Velikoj Kladuši, a koji se na dan atentata sastao sa Robertom i Lukom Matanićem u Zagrebu.

Ovo veštačenje bi trebalo da pomogne u otkrivanju lica koje je aktiviralo bombu.

Dojče vele: Milovanović pobegao zahvaljujući medijima

Željko Milovanović, osumnjičeni za učestvovanje u ubistvu Ive Pukanića i Nike Franjića, izbegao je hapšenje zahvaljujući hrvatskim medijima koji su objavili njegov identitet, prenosi agencija Hina, pozivajući se na internet portal nemačkog radija Dojče.

Željko Milovanović, poznat kao Gvera i Crveni vetar, pobegao je policiji u Doboju "zahvaljujući informaciji iz Hrvatske, gde je objavljeno da je upravo on jedan od osumnjičenih za atentat na Pukanića", navodi Dojče vele.

Ilić: Imao dokumente američke administracije

Šef Odeljenja za istrage i bezbednost Specijalnog tužilaštva RS Darko Ilić rekao je da je policija RS prilikom pretresa dvije lokacije na području opštine Doboj, koje je koristio Milovanović, pronašla "pasoš američke administracije Svetskog centra za usluge, koji predstavlja deo američke Vlade, na ime Željko Milovanović".

"Pronađena je određena količina novca, kao i pasoš američke administracije Svetskoga centra za usluge, koji je deo Vlade SAD-a centra u Vašingtonu, iz kojeg je vidljivo da je ulazio u SAD", rekao je Ilić.

U Srbiji je?

Nemački portal ponavlja poznate podatke da je u Milovanovićevom stanu u Doboju policija pronašla predmete i opremu za izvršavanje ubistva, kao i novac i oružje.

Dojče vele dodaje da je, prema nekim informacijama, Milovanović u Srbiji i da srpske vlasti "intenzivno rade na njegovom lociranju i hapšenju".

Američka ambasada ne komentariše

Američka Ambasada u BiH do okončanja istrage ne može da komentariše ništa u vezi dokumenta koje je pronađen u Doboju prilikom pretresa objekata koje je koristio Željko Milovanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.