Dnevno krali dva automobila

Izvor: Blic, 13.Nov.2009, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dnevno krali dva automobila

Beograd - Srpska i crnogorska policija u zajedničkoj akciji uhapsile su za sada 15 članova auto-mafije, koji su pripadali dvema organizovanim kriminalnim grupama. Ove dve grupe iz Srbije i Crne Gore bile su povezane i u poslednjih šest meseci krale su u proseku dva, tri automobila dnevno.

Prema saznanjima „Blica", uhapšeni su bili specijalizovani za francuske automobile „reno" i „sitroen". Akcija je počela preksinoć oko ponoći kada su u Beogradu uhapšena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dva člana iz srpske grupe. Uhapšeni su prilikom krađe „reno megana", a potom je usledila sinhronizovana akcija dve policije. Sedam pripadnika grupe uhapšeno je u Srbiji, a osam osumnjičenih za krađe privedeno je u Crnoj Gori. Među uhapšenima su i vođe obe kriminalne grupe. U Srbiji je uhapšen Nikola Rovčanin, a u Crnoj Gori M. T.

- Hapšenje na delu u Beogradu bilo je ključ za dalju akciju i potom su usledila hapšenja. Akcija policije još traje - kaže za „Blic" izvor iz MUP Srbije.

Kako navodi, ukradeni automobili su prodavani za tri do pet hiljada evra. Najčešće su kradeni francuski automobili koji se pale na karticu. Kriminalna grupa iz Srbije imala je saradnika koji je izrađivao kartice i koji je takođe uhapšen. Prema saznanjima „Blica", reč je o osobi koja ima radnju ključeva.

Grupe su koristile iste puteve za krijumčarenje automobila. Pravac je bio preko Prijepolja i graničnog prelaza Jabuka, ali su koristili zaobilazni put.

Zajednički angažman policija otpočeo je kada je odeljenje za kriminal srpske policije došlo do podataka da je grupa u Srbiji povezana sa crnogorskom.

- Najviše ukradenih automobila je u Beogradu. Grupa iz Srbije krala bi automobile na našoj teritoriji, a potom ih ilegalno prevozila u Crnu Goru. Grupa iz Crne Gore je kradena vozila prevozila u Srbiju - kaže „Blicov" sagovornik.

Na automobile su, po prevoženju na drugu teritoriju, ukucavali nove brojeve na šasiji, a potom bi ih prodavali. U MUP kažu da su se ove dve organizovane kriminalne grupe, osim prodajom, bavile i iznudom.

- Automobili bi bili vraćani vlasniku uz nadoknadu. Primera radi, pripadnici auto-mafije iz Crne Gore dovezli bi auto u Srbiju, a potom kontaktirali sa vlasnikom. Automobil bi onda oni opet vraćali u Crnu Goru, a dešavalo se i da vlasnik mora sam da dođe po vozilo - navodi „Blicov" sagovornik.

On dodaje da je bilo slučajeva i da su prodavani samo delovi ukradenih automobila. Policija je pronašla dva „pasata" i jedan „reno megan". Ovi automobili su ukradeni u Crnoj Gori i biće vraćeni vlasnicima. Za sada je dokazana krađa dvadesetak vozila. Prema proceni MUP, ovim hapšenjem u Beogradu će biti smanjen broj ukradenih automobila za oko 40 odsto.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.