Đaković oslobođen optužbi u slučaju Medak

Izvor: S media, 01.Jul.2011, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đaković oslobođen optužbi u slučaju "Medak"

Odeljenje za ratne zločine ponovo je danas oslobodilo optužbi Pericu Djakovića za ratne zločine nad ratnim zarobljenicima u Medaku u Hrvatskoj u septembru 1991. godine. Bruno Vekarić najavljuje ulaganje žalbe na presudu.

Odeljenje za ratne zločine ponovo je danas oslobodilo optužbi Pericu Djakovića za ratne zločine nad ratnim zarobljenicima u Medaku u Hrvatskoj u septembru 1991. godine.

Prvu presudu ukinuo je Apelacioni sud, pošto je usvojio >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << žalbu Tužilaštva za ratne zločine i naložio novo suđenje koje je ranije danas okončano.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je Tanjugu da će Tužilaštvo ponovo uložiti žalbu na tu presudu.

Optužnicom Tužioca za ratne zločine Djakoviću je stavljeno na teret da je, u periodu od 3. do 9. septembra 1991. godine u Medaku, za vreme oružanih sukoba na teritoriji Republike Hrvatske, kao pripadnik rezervne milicije prema oštećenom (čiji identitet nije naveden) kao ratnom zarobljeniku nečovečno i okrutno postupao i mučio ga nanoseći mu velike patnje i povrede telesnog integriteta.

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prvostepenu presudu za Milorada Lazića, Mirka Marunića i Nikolu Konjevića osuđenih zbog istog zlocicna.

Potvrdjene presude za zločin u Medaku

Svi optuženi negirali krivicu

Presudom Odeljenja za ratne zločine, od 23. juna 2010. godine, zbog izvršenja krivičnog dela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, Lazić i Konjević su osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od po tri godine, Marunić je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dve godine, dok je Djaković oslobođen od optužbe.

Pred Županijskim sudom u Gospiću, Lazić, Djaković i Konjević pravosnažno su osuđeni na kaznu od po osam godina, a Marunić na šest godina zatvora, 1996. godine.

Slučaj "Medak" je kasnije Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ustupilo Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu učinilaca krivičnih dela ratnih zločina, iz 2006. godine.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đaković oslobođen optužbi u slučaju Medak

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Jul.2011

BEOGRAD - Odjeljenje za ratne zločine ponovo je danas oslobodilo optužbi Pericu Đakovića za ratne zločine nad ratnim zarobljenicima u Medaku u Hrvatskoj u septembru 1991. godine.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.