Direktor „Litasa“  ojadio akcionare za 600.000 evra

Izvor: Blic, 28.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor „Litasa“ ojadio akcionare za 600.000 evra

Generalni dire-ktor „Litasa" AD Požarevac Slavoljub Đorđević (55), šef službe informacionog sistema preduzeća, kao i trojica vlasnika požarevačkih firmi uhapšeni su juče u nastavku istrage o zloupotrebama u privatizaciji iza kojih stoji Milan Kuzmanov, zvani Miško Bugarin. Kuzmanov je uhapšen sredinom novembra kao organizator kriminalne grupe od 32 člana, među kojima je i direktor beogradskog JKP „Gradska čistoća", Dragan Ignjatović.

Prema saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << policije, direktor „Litasa" i šef službe informacionog sistema Novica Mitić (43) sumnjiče se da su od decembra prošle godine do februara ove godine, zloupotrebama u procesu privatizacije i u poslovanju preduzeća „Litas" protivpravno pribavili milion i osamsto pedeset hiljada evra koristi češkom preduzeću „Koneks Morava".

Malverzacijama u procesu privatizacije, kojom je „Litas" preko tendera prodat ovoj češkoj firmi, osumnjičeni se terete da su akcijski fond Republike Srbije i male akcionare oštetili za 607.295 evra.

- Preduzeće „Koneks Morava" je u februaru kupilo „Litas" za 1,4 miliona evra. Ugovorom o prodaji, češka firma se obavezala da radnicima požarevačkog preduzeća isplati otpremnine, koje su u tom momentu bile oko milion osamsto pedeset hiljada evra. Međutim, umesto da „Koneks Morava" isplati taj novac, otpremnine isplaćuje „Litas" i za taj iznos, direktor Đorđević se zadužuje kod multinacionalne kompanije „Voelija" iz Pariza. On od njih uzima pozajmicu i isplaćuje socijalni program na koji se obavezala češka firma.

Ključna veza „Voelije" i „Litasa" je, kako saznaje „Blic", „Koneks Morava", koja je ćerka firme francuskog preduzeća.

Policija pretpostavlja da iza firme „Koneks Morava" stoji Požarevljanin Milan Kuzmanov. Njega je pre mesec i po dana policija osumnjičila da je organizator kriminalne grupe, koja je u poslednjih šest godina utajom poreza u privatizaciji, zloupotrebama, prevarama i pranjem novca protivpravno prisvojila više od 700 miliona dinara, budžet Srbije oštetila za više od 13 miliona dinara, a poslovne partnere za 700 miliona dinara. Grupa se tereti i za pranje 1.880.217 evra i 160.944.350 dinara.

Direktor „Litasa" kao i šef informacionog sistema preduzeća, kako saznaje „Blic" terete se i za nezakonitu kupovinu 380 tona evro dizela.

Zbog sumnje da je ova grupa počinila još nekoliko zloupotreba u procesu privatizacije, policija, kako je zvanično saopštila nastavlja istragu o ovoj grupi.

Pretres Đorđevićeve kuće

Policija je juče pretresla kuću Slavoljuba Đorđevića u selu Klenovnik a potom i njegovu kancelariju u „Litasu".

Negoslav Jovanović, direktor za pravne poslove rekao je za „Blic" da policija kod njih već nekoliko meseci proverava dokumentaciju.

- Ne znam šta su proveravali, pretpostavljam da je reč o podacima o poslovanju. Hapšenje direktora Đorđevića za nas je neprijatno iznenađenje. Ako je u pitanju prodaja, taj ugovor je sklopila Agencija za privatizaciju - rekao je Jovanović. S. M.

Uzeli mobilne za 18.000 evra

U jučerašnjoj akciji, uhapšeni su i Dušan Stevanović (55), vlasnik preduzeća „Nig invest", Draganče Janković (41), vlasnik firme „Briljantin" i Boban Ivić (39), vlasnik STR „Mobil CO".

- Šef službe informacionog sistema „Litasa" Novica Mitić je odlazio u ova preduzeća i od vlasnika uzimao raznu tehničku robu, za sebe i direktora Slavoljuba Đorđevića, a račune je plaćao „Litas". Prema dokumentaciji firme „Mobil CO" utvrđeno je da su njih dvojica uzeli samo mobilne telefone u vrednosti od 18.000 evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.