Izvor: B92, 16.Avg.2009, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devet godina čekaju na stanove

Beograd -- Investitor Milan Jeremić iz Prištine nije završio izgradnju objekta na Slaničkom putu u Beogradu, ni devet godina nakon što je prodao prve stanove u njemu.

O Jeremiću, koji godinama gradi u Beogradu i protiv koga postoji najmanje 80 krivičnih prijava, B92 je i ranije izveštavao. Devet godina nakon što je prodao prve stanove u ulici Slanački put 131-N, ta zgrada stoji nezavršena. Gradilište je napušteno, a kupci ostavljeni bez krova nad glavom. U međuvremenu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << B92 je došao do novih informacija o ovom slučaju.

Pre samo godinu dana obezbeđenje zgrade u ulici Slančki put 131-N nije dozvoljavalo kupcima stanova da priđu gradilištu. Danas, širom otvorena vrata dočekuju goste, ali domaćina još uvek nema.

Milan Jeremić počeo je da prodaje stanove u toj zgradi još 2000 godine. Stanove je prodavao u sivoj fazi, sa rokom završetka od tri do šest meseci od dana potpisivanja ugovora.

Zgrada nikada nije završena, a očajni kupci počeli su sami da završavaju stanove.

”Stan sam kupio 9. juna 2007. godine. U celosti isplaćen stan – 22 600 evra. Obećao je kao kljuć u ruke, biće tu spoljni lift, fontana, parking na daljinski. Od toga svega nema ništa. Sad ugrađujem sam", priča Petar Jevtić.

Blizu 200 ljudi ostalo je bez stanova samo na ovoj lokaciji, tvrde kupci organizovani u udruženje ”Oštećeni kupci - Slanački put 131-N".

Kako navode, Milanu Jeremiću, za koga kažu da je nekadašnji profesor Prištinskog univerziteta, sada u poznim godinama, niko ne može da uđe u trag, pa ni policija.

Iako kažu da imaju informacije da je raspisano najmanje pet poternica za Jeremićem, oštećeni građani tvrde da ga niko i ne traži.

Oni optužuju i njegovu ćerku Sonju, na koju su bila registrovana građevinska preduzeća koja su zgradu gradila.

Međutim, za Biserku Đorđević, direktorku agencije kažu da je bila jedna od glavnih karika u lancu prevare.

"Biserka Đorđevic je govorila 'oterao je radnike pre tri dana jer nisu radili’, kad vi dođete i vidite da ima ni jedan radnik ili pet, šest i ona govori 'oterao ih je pre tri dana’, i to govori osam godina koliko traje sve to. A mi kupci onda naknadno kad uporedimo izjave shvatimo da nas je svesno obmanjivala”, kaže Momčilo Čulić iz udruženja "Oštećeni kupci - Slanački put 131-N".

"Onda da bi prikrili identitet stanova prilikom duple prodaje menjali su broj stana, menjali su kvadraturu, dakle po projektu su imali jednu određenu strukturu stana, posle su to menjali, pretvarali jedan stan u dva manja, pa su to prodavali kao isti prostor, ali ne i isti stan jer je onda teže dokazati da je isti stan prodat dva puta, već da je isti prostor prodat dva puta”, objašnjava Čulić.

Kada je B92 pre godinu dana izveštavao o ovom slučaju, Biserka Đorđević se javila redakciji, tvrdeći da nije znala za prevaru i da je i sama podnela krivičnu prijavu protiv Jeremića.

Međutim, iz dokumentacije do koje smo došli jasno se vidi da je Biserka Đorđević prodala isti stan dva puta.

Ni Milana Jeremića ni Biserku Đorđević do danas nismo uspeli da pronađemo.

Kupci stanova u zgradi u ulici Slanački put 131-N podneli su niz krivičnim prijava Prvom opštinskom sudu u Beogradu.

Zbog podataka do kojih su došli, obratili su se i Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal.

Međutim, kako kažu tamo su dobili odgovor da taj sud nije nadležan, pa je predmet vraćen Prvom opštinskom sudu.

U međuvremenu, iz Sekretarijata za urbanizam B92 dobio je zvaničnu informaciju da je Milan Jeremić tražio dozvole za gradnju na dve lokacije: Slanački put 131-N i Vojvode Vlahovića 37, kao i prijavu objekta izgrađenog bez dozvole u Sloginoj 4.

Kako je navedeno u dopisu, za Slanački put je tek 2005. godine dobio odobrenje za izgradnju, dok na zahteve za druge dve lokacije nikada nije odgovoreno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.