Definitivno: Nema uslova za izručenje Vučurevića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2011, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Definitivno: Nema uslova za izručenje Vučurevića

BEOGRAD -

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odlučio da nisu ispunjeni uslovi za izručenje ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića ni Bosni i Hercegovini niti Hrvatskoj jer se ne nalazi na teritoriji Srbije, rekla je danas Tanjugu portparol tog suda Mirjana Piljić.

Imajući u vidu da iz izveštaja Ministarstva unutrašnjih poslova proizilazi da Vučurević nije na teritoriji Srbije i da nije dostupan domaćim pravosudnim organima, Apelacioni sud je preinačio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << raniju odluku Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojom je konstatovano da jesu ispunjene pretpostavke za izručenje pravosudnim organima BiH i Hrvatskoj, ukazala je Piljić.

BiH i Hrvatska traže Vučurevića zbog ratnih zločina u Dubrovniku i Trebinju.

Vučurević se nalazi u Trebinju gde je otišao iz Srbije sredinom septembra i uredno se javio tamošnjem sudu.

Ipak, shodno zakonu, konačnu odluku o molbama za izručenje doneće ministarka pravde Snežana Malović.

Vučurević je uhapšen, 4. aprila na graničnom prelazu Karakaj u Malom Zvorniku, na osnovu poternice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tokom artiljerijskog gađanja Dubrovnika i uništavanja kulturnih i istorijskih spomenika od 1991. do 1995. godine, a Viši sud u Šapcu mu je istog dana u večernjim časovima odredio ekstradicioni pritvor.

Potom je i Ministarstvo pravde BIH zatražilo izručenje Vučurevića jer se protiv njega vodi istraga zbog ratnih zločina u Trebinju.

Njemu je 17. juna ukinut pritvor i određena mera zabrane napuštanja boravišta, odnosno teritorije Srbije, koju međutim nije ispoštovao.

Apelacioni sud je početkom leta ukinuo odluku o ispunjenosti uslova za izručenje Vučurovića koju je doneo sud u Šapcu jer je smatrao da taj sud nije nadležan za odlučivanje o molbama Hrvatske i BIH i predmet uputio na Odeljenje za ratne zločine Višeg suda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.