Danas rasprava o izručenju Ganića

Izvor: Blic, 13.Apr.2010, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas rasprava o izručenju Ganića

Odluka o eventualnom izručenju Ejupa Ganića, člana ratnog Predsedništva BiH, odložena je za nedelju dana, jer je njegova odbrana tražila dodatno vreme.

Na sudu u Londonu održano je novo ročište Ganiću po zahtevu Srbije za njegovu ekstradiciju, a odlučeno je da se novi pretres održi 20. aprila.

Član pravnog tima odbrane Ganića Damir Arnaut izjavio je za sarajevske medije da se danas raspravljalo o datumima za ekstradicijski proces, koji je započet.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />Vukčević: odluka do kraja juna

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je večeras Tanjugu da se do kraja juna može očekivati odluka londonskog suda o srpskom zahtevu za izručenje Ejupa Ganića. Vukčević je u telefonskoj izjavi iz Londona objasnio da je danas održana prva rasprava povodom našeg zahteva za ekstradiciju Ganića, na kojoj su predstavnici engleske kraljevske tužilačke službe zastupali zahtev Srbije za izručenje Ganića. Srpski zahtev zastupaju tri tužioca engleske kraljevske tužilačke službe, a današnjem ročištu su pored Vukčevića prisustvovala još dva srpska tužioca.

Sa druge strane je ugledna londoska advokatska kancelarija koja zastupa Ganićeve interese - za odbacivanje zahteva Srbije, a ne za njegovo izručenje BIH, jer susedna država nije takav zahtev ni podnela.

"Mi smo danas prvi put od Republike Srbije dobili zahtjev za ekstradiciju", rekao je Arnaut i dodao da je sve što se nalazi u tom zahtevu Haški tribunal već istražio i odbacio, odnosno, kako je rekao Arnaut, utvrdio da nema elemenata krivičnog dela niti odgovornosti".

Ganićev branilac je istovremeno demantovao navode pojednih medija o tome da je odobren zahtev Srbije za ekstradiciju Ganića.

Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu pokrenulo je u decembru 2008. godine istragu protiv Ganića zbog sumnje da je izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici 1992.

Ganiću se na teret stavljaju tri krivična dela - ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotreba nedozvoljenih sredstava borbe.

Zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je ranije Tanjugu da će konačnu odluku o izručenju Ganića doneti britanski ministar unutrašnjih poslova.

"Tek nakon okončanja postupka pred sudijom biće doneta odluka o prosleđivanju predmeta ministru unutrašnjih poslova, koji donosi konačnu odluku o ekstradiciji", naglasio je Vekarić.

Izjava Ejupa Ganića posle saslušanja u Londonu:

Ganić je 1. marta uhapšen na londonskom aerodromu Hitrou po poternici srpskog Interpola, a deset dana kasnije je pušten iz ekstradicionog pritvora uz kauciju od 300.000 evra i zabranu napuštanja Velike Britanije do odluke suda o njegovoj ekstradiciji.

Ganić ljut na britansku vladu

Ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić optužio je danas britansku vladu za politički motivisano ponašanje koje predstavlja podršku pristalicama Slobodana Miloševića, objavio je AP.

"Nisam srećan zbog odluke britanske vlade, posebno Ministarstva unutrašnjih poslova, da pokrenu taj proces. Čini se da britanska vlada dobrovoljno obavlja policijski posao za Miloševićev režim koji je još uvek, manje ili više, na određeni način aktivan", rekao je Ganić.

U izjavi za sarajevski "Dnevni avaz" Ganić je rekao da je, kao i njegova porodica i odbrana, očekivao da će danas britansko ministarstvo unutrašnjih poslova uputiti sudu obaveštenje da srpski zahtev ne ispunjava uslove, nakon čega bi mogao slobodno i odmah da se vrati u BiH.

"Na sudu je danas utvrđena dinamika narednih ročišta, s obzirom na to da je britanska vlada prihvatila te optužbe Srbije i prosledila ih sudu. Sada će taj proces trajati, ne znam koliko dugo, ali sledeće ročište, na kojem će moji advokati osporavati zahtev Srbije i dokazivati da Srbija zloupotrebljava britanski sistem, zakazano je za sedam dana", rekao je Ganić sarajevskom listu.

On je odbacio optužbe u vezi počinjenih ratnih zločina u Dobrovoljačkoj ulici.

Prema njegovim rečima, Velikoj Britaniji nije upućen zvaničan zahtev BiH za njegovo izručenje BiH i to apsolutno nije potrebno.

"Ne može mene BiH da traži, jer ja nisam pobegao iz nje. Ja sam uhapšen u Londonu 1. marta, kada sam krenuo nazad u Bosnu, i van svake je pameti da mene sada Bosna traži da budem izručen. Ja sam tu uvek bio dostupan svim organima i biću, ali ovdje u Britaniji treba dokazati istinu", rekao je Ganić.

Emina Ganić: Srbija odugovlači

"Veoma je ohrabrujuće to što je Srbija danas, na početku ekstradicijskog procesa, britanskom sudu predstavila svega 12 stranica, umesto 600 o kojima su govorili", rekla je danas kćerka člana ratnog predsedništva Ejupa Ganića, Emina i ocenila da je strategija Beograda odugovlačenje procesa.

Radi se o ponavljanju "dokaznih materijala" koje je već pregledao Haški tribunal i za koje mi već posedujemo punu dokumentaciju", rekla je Ganićeva.

"Britanski zakon je zaista drakonski. Nikada u istoriji tog zakona se nije desilo da Houm ofis odbaci neki zahtev. Nama je i rečeno, da ako je zahtev tehnički ispravan, ima zaglavlje i potpis i ako Britanija poznaje zemlju koja je poslala zahtev, on se i odobrava i šalje na sud kako bi sud to razrešio. Nadali smo se da će Britanija zaustaviti ovaj proces pre nego što on krene. No, to se nije desilo. Ipak, britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova je poslalo notu u kojoj se navodi da se u ovom slučaju ne radi o meritornosti srpskog zahteva, već o tehničkoj odluci sertifikacije naloga", rekla je ona.

Ganićeva je rekla da pravni tim njenog oca ima nalaze istrage koja se sprovodi u BiH i ti nalazi će uskoro postati javna stvar jer će se iznositi na sudu.

Svu dokumentaciju koju poseduje pravni tim Ganića ispitao je vrhunski britanski stručnjak, a tu je, kako je rekla, i dokumentacija kojom se potvrđuje da je i Haški sud odbacio sve navode o krivičnoj odgovornosti Ganića.

Emina Ganić je ocenila da se Srbija ne može nadati pozitivnom ishodu i da je strategija Beograda odugovlačenje procesa.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odluka o Ganićevom izručenju

Izvor: RTS, 13.Apr.2010

Odluka londonskog suda o izručenju bivšeg člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića odložena za 20. april, jer je njegova odbrana tražila dodatno vreme. Srpski tužilac Vladimir Vukčević zadovoljan nastupom londonskog tužioca koji zastupa zahtev Srbije za ekstradiciju Ganića. ..Srpski tužilac...

Nastavak na RTS...

London: Ejup Ganić danas ponovo pred sudijama

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Apr.2010

Nakon odluke britanskog suda da bivši član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić bude pušten na slobodu uz kauciju od 200.000 funti koja je ranije određena, on će se danas ponovo naći pred sudom na novom ročištu, prenosi sarajevo-x. Pred sudom u Londonu će se raspravljati o tome da li će...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Odložen pretres o izručenju Ganića

Izvor: VOA, 13.Apr.2010

U Londonu održano prvo ročište po zahtevu Srbije da joj bude izručen Ejup Ganić, bivši član predsedništva Bosne i Hercegovine

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.