Dada Vujasinović najverovatnije ubijena

Izvor: Politika, 28.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dada Vujasinović najverovatnije ubijena

Okružni javni tužilac u Beogradu zatražio je juče od MUP-a da preduzme neophodne radnje kako bi se utvrdilo da li je novinarka Radislava Dada Vujasinović ubijena i ko je izvršilac ovog krivičnog dela, saopštilo je juče Republičko javno tužilaštvo. Ovakav zahtev Tužilaštvo je podnelo s obzirom na to da iz nalaza i mišljenja veštaka balističara Vlade Kostića, od 30. maja 2008. godine, proizilazi da je smrt Vujasinovićeve „najverovatnije uzrokovana delovanjem drugog lica”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
U svom nalazu Kostić je, između ostalog, naveo i da su „u telu pokojne Radislave Vujasinović pronađena dva filcana čepa, što ukazuje da su u nju ispaljena dva sačmena snopa koja su formirala veoma tešku ranu”. U dokumentu se navodi i da je zbog rane „leva ruka najverovatnije trenutno bila izbačena iz funkcije usled čega je pokojna bila onesposobljena za dalje rukovanje predmetnim oružjem”.

Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u Trećem bulevaru 118 u Novom Beogradu. U zapisniku koji je sačinjen posle obavljene obdukcije, navedeno je da je umrla dan ranije u 1.30 sati.

Prilikom uviđaja na licu mesta, istražni organi su pored novinarkinog beživotnog tela pronašli i lovačku pušku njenog oca iz koje je, navodno, izvršila samoubistvo. Prema obdukcionom nalazu Vujasinovićeva je sebi pucala kroz levu dojku i tako raznela taj deo tela sve do pazuha, posle čega je iskrvarila.Odmah po objavljivanju zvaničnih nalaza prve istrage, u kojima se tvrdilo da je Dada Vujasinović izvršila samoubistvo, porodica je angažovala ekipu stručnjaka koja je opovrgla zvaničnu verziju.

Mediji su više puta isticali da policija nije uzela otiske sa sačmarice, niti pramenove iščupane kose koji su pronađeni u blizini tela.

M. Derikonjić

-------------------------------------------------

NUNS – istraga u pravom smeru

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozdravilo je juče zahtev Okružnog javnog tužilaštva. U saopštenju koje je prosleđeno medijima navedeno je da „posle 15 godina od tragične smrti Dade Vujasinović, tokom kojih su nadležni organi uveravali da se radi o samoubistvu, istraga konačno kreće u pravom smeru”.

„Dadini roditelji i njene kolege u NUNS-u nikada nisu poverovali u zvaničnu verziju istrage, jer ona do sada nije ni vođena s ciljem da se otkriju svi detalji i okolnosti zločina”, navedeno je u saopštenju NUNS-a.

Izražavajući uverenje da je pravda dostižna, NUNS je podržao zahtev Tužilaštva zasnovan na veštačenju balističara Vlade Kostića koje ukazuje da je Dada Vujasinović 8. aprila 1994. godine ubijena.

„Uvereni smo da će potpuna, profesionalna i neometana istraga otkriti počinioca ovog zločina, kao i ubice novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantića”, navedeno je u saopštenju NUNS-a.

M. D.

[objavljeno: 29/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.