Izvor: Blic, 29.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crveni krst: 17.882 osobe se vode kao nestale

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) saopštio je danas, povodom međunarodnog Dana nestalih, da se 17.882 osobe vode kao nestale u konfliktima na prostoru bivše Jugoslavije.

Sutra se obeležava Dan nestalih osoba, a prema podacima MKCK-a iz jula ove godine u Bosni i Hercegovini se kao nestalo vodi 13.449 osoba, u Hrvatskoj 2.386 i na Kosovu 2.047, što je ukupno 17.882 nerešenih slučajeva nestalih.

"MKCK već godinama nastoji da podrži apel porodica nestalih, nadajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se da će podstaći brojnije odgovore na pitanje sudbine njihovih najdražih", izjavio je šef regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Beogradu Pol Anri Arni.

Porodice u odsustvu dokaza o sudbini nestalih članova ostavljene su u bezizlaznoj situaciji i od ključne važnosti je prema njegovim rečima da se pitanju nestalih lica posveti dužna pažnja i da se u praksi podrži pravo porodica da znaju sudbinu svojih najmilijih.

Imena nestalih mogu se pronaći u zvaničnim "knjigama nestalih", vezanim za države odnosno konflikte, u lokalnim kancelarijama Crvenog krsta, kancelarijama MKCK u regionu i na internet sajtu www.familylinks.icrc.org

Pravo da se zna sudbina člana porodice je jedno od ključnih nastojanja međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava i ono se mora poštovati, a to je definisano Ženevskim konvencijama i njihovim Dopunskim protokolima, saopšteno je iz MKCK-a.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.