Budimpešta: Misteriozna smrt srpskog učenika

Izvor: S media, 05.Okt.2011, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budimpešta: Misteriozna smrt srpskog učenika

U Budimpešti na ekskurziji poginuo Đorđe M. (17), učenik "Mitrovačke gimnazije", saznaje S media portal. Mladić tragično nastradao kada je, pod još nerazjašnjenim okolnostima, pao sa petog sprata hotela "Park". Danas obdukcija.

U prestonici Mađarske poginuo je Đorđe M. (17) iz Martinaca kod Sremske Mitrovice, učenik druge godine "Mitrovačke gimnazije", saznaje S media portal.

Nesrećni mladić je stradao pošto je pao sa petog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sprata hotela "Park", u kojem je bio smešten sa svojim školskim drugovima.

Nepoznate okolnosti tragedije

Kako pišu "Novosti", nesreća se dogodila rano ujutru, oko četiri časa, pod okolnostima koje tek treba da budu razjašnjene. Prema prvim informacijama, učenici drugog razreda gimnazije, koji su u ponedeljak otišli na ekskurziju, trebalo je da se vrate u četvrtak. U noći između utorka i srede priredili su žurku. Đorđe, koji je, inače, bio odličan učenik i povučen mladić, ostao je neko vreme na žurci, a onda odlučio da ode u sobu jer mu je smetao duvanski dim.

- Rekli su nam da je otišao sam u sobu, a jedna njegova drugarica iz razreda došla je da ga poljubi za laku noć - kaže Đorđeva baka Gordana.

U dvorištu porodice Maricki, u Martincima, selu 15-ak kilometara udaljenom od Mitrovice, u sredu posle podne se okupio komšiluk. Svi su zanemeli zbog iznenadne crne vesti. Đorđeva sestra Ivana, učenica osmog razreda, i ne briše suze. Neprekidno zove majku Zlatu i oca Zorana koji su u sredu pre podne otišli u Budimpeštu po sinovljevo telo.

- Ne znaju kad će doći, kažu da su velike formalnosti oko preuzimanja tela mog unuka - zagrcnula se baka Gordana.

Ona je prva čula crnu vest iz Mađarske. Telefon je zazvonio sat posle tragedije u kojoj je Đorđe poginuo. Zaklecala su bakina kolena, usta se osušila, jedva je smogla snage da kaže sinu i snahi šta se dogodilo njihovom prvencu.

Beba upala u šaht i poginula!

Kalvariji preti nova opasnost

U "Mitrovačkoj gimnaziji" zvanično nisu smeli da nam daju nikakvu izjavu, ali nisu zvučali iznenađeno kada smo im saopštili razlog zbog kog ih kontaktiramo. Prema rečima zaposlenih, direktorka Mirjana Đorđević je danas van škole, a ostalim zaposlenima je zabranjeno da daju bilo kakve informacije o ovoj tragediji.

Istraga o propustima

Povodom tragičnog događaja u Budimpešti, oglasila se i Gradska uprava za obrazovanje, kulturu i sport Sremske Mitrovice. Načelnica ove službe Zorica Gašpar u pisanoj izjavi za S media portal navodi da će nadležna služba po hitnom postupku utvrditi da li je u toku organizacije i realizacije ekskurzije bilo propusta koje je napravila škola.

"Ukoliko se kontrolom utvrde eventualni propusti u radu odgovornih lica škole, prosvetna inspekcija će preduzeti mere utvrđene zakonom", navodi Gašpar.

Ministarstvo prosvete: Đaci su imali kontrolu

Zoran Kostić, pomoćnik ministra prosvete, rekao je u Vestima B92 da od ambasadora nije dobio detaljnije informacije, jer je istaga u toku, a da su roditelji i direktor mitrovačke gimnazije na putu ka Budimpešti.

- Uz đake je na ekskurziji bilo šest profesora, što je prema pravilniku dovoljan broj koji bi "pokrio" učenike - rekao je Kostić. - Inspekcija će naknadno utvrditi pod kojim okolnostima je došlo do nesreće i da li su ispoštovane sve procedure predviđene pravilnikom.

Ambasador Srbije u Mađarskoj Dejan Šahović potvrdio je Tanjugu smrt mitrovačkog gimnazijalca.

"Mađarski nadležni organi su nas obavestili da je u sredu rano ujutru tragično izgubio život učenik gimnazije iz Sremske Mitrovice, koji je bio na ekskurziji u Budimpešti", izjavio je Šahović.

Ambasador je rekao da je učenik, prema prvim informacijama, pao sa prozora hotela u kom je bio smešten sa školskim drugovima.

"Konzularno odeljenje ambasade intenzivno radi sa mađarskim organima, na prikupljanju svih relevantnih informacija", rekao je Šahović.

Mađarska policija je za danas najavila obdukciju tela poginulog srednjoškolca.

(S media)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srednjoškolac poginuo na ekskurziji u Budimpešti

Izvor: Blic, 05.Okt.2011

Gimnazijalac Đ. M. (17) iz Sremske Mitrovice poginuo je u Budimpešti kada je pao sa petog sprata hotela "Park"...Prema saznanjima "Blic", Đ.M. je učenik druge godine Mitrovačke gimnazije. On je bio na ekskurziji u Budimpešti i poginuo je u hotelu "Park" u kom je bio smešten sa drugovima iz gimnazije...U...

Nastavak na Blic...

Mitrovčanin poginuo na ekskurziji

Izvor: Mondo, 05.Okt.2011

Učenik Đ.M. (17) iz Sremske Mitrovice poginuo je u Budimpešti kada je pao sa petog sprata hotela. Istraga oko pogibije je u toku u Mađarskoj a oko organizovanja ekskurzije i u Srbiji.

Nastavak na Mondo...

Učenik poginuo na ekskurziji

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Okt.2011

Učenik gimnazije iz Sremske Mitrovice poginuo je na ekskurziji u Budimpešti, potvrdio je ambasador Srbije u Mađarskoj Dejan Šahović.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

GIMNAZIJALAC POGINUO NA EKSKURZIJI U BUDIMPEŠTI

Izvor: Kurir, 05.Okt.2011

BEOGRAD- Gimnazijalac Đ.M. (17) iz Sremske Mitrovice, poginuo je u Budimpešti kada je pao sa petog sprata hotela, potvrdila je za RTS Mira Đorđević direktorka gimnazije...BEOGRAD - Gimnazijalac Đ. M. (17) iz Sremske Mitrovice poginuo je u Budimpešti kada je pao sa petog sprata hotela, potvrdila...

Nastavak na Kurir...

Učenik poginuo na ekskurziji

Izvor: Večernje novosti, 06.Okt.2011, 00:45

Đorđe Maricki iz Martinaca pod čudnim okolnostima pao sa petog sprata hotela u Budimpešti. Mađarska policija utvrđuje sve okolnosti pod kojim je stradao sedamnaestogodišnji đak

Nastavak na Večernje novosti...

Svi će se đaci vratiti, samo moj Đorđe neće!

Izvor: S media, 06.Okt.2011

Đorđe Maricki (17), učenik gimnazije, poginuo juče oko četiri sata ujutru kada je pao s petog sprata hotela „Park“. Baka primala saučešće, roditelji otišli po telo. ..Đorđe Maricki (17), učenik sremskomitrovačke gimnazije, poginuo je juče oko četiri sata ujutru kada je pao s prozora...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.