Izvor: Blic, 22.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brus Vilis iz Požarevca prevario i policajce

Brus Vilis iz Požarevca prevario i policajce

Goran Marković (46) iz Požarevca nalazi se u pritvorskoj jedinici Okružnog suda u Pirotu pošto je opštinski javni tužilac Mladen Jovanović podneo zahtev za sprovođenje istrage zbog sumnje da je počinio krivična dela falsifikovanja isprava i lažnog predstavljanja.

Opštinski javni tužilac Mladen Jovanović kaže za ‘’Blic’’ da je u Opštinsko javno tužilaštvo u Pirotu krivična prijava protiv Markovića >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stigla 17. januara.

Markovića je patrola Saobraćajne policije SUP-a zaustavila na međunarodnom putu Bela Palanka - Pirot, kod sela Staničenje, zbog dojave da neko vojno lice švercuje cigarete. On se tada policiji predstavio kao pukovnik Vojske SCG i pri tom nije želeo da razgovara sa policijom već je zahtevao Vojnu policiju. Ukradene tablice

- Kad su pozvali Vojnu policiju iz Niša, ustanovljeno je da nije reč ni o kakvom pukovniku vojske. Izvršena je detaljna provera i u tašni u gepeku automobila pronađeno je mnoštvo dokumenata za koje je izvesno da su falsifikati. Na vozilu marke ‘’mercedes’’ kojim je upravljao bile su tablice Vojske SCG, koje je skinuo sa vojnog vozila na Vračaru u Beogradu početkom januara ove godine. On je tada uzeo 'mercedes' od jednog bračnog para u Beogradu da bi im navodno obezbedio australijske pasoše u Nemačkoj. Ispostavilo se da je to vozilo ukradeno u Leskovcu. Na saslušanju kod istražnog sudije Opštinskog suda u Pirotu on je priznao da je tablice skinuo sa vojnog vozila. Marković je, predstavljajući se kao pukovnik vojske, od jednog beogradskog SUP-a tražio na uslugu rotaciono svetlo koje je i stavio na vozilo, da bi navodno pratio kolonu na putu za Mađarsku. Sutradan je to rotaciono svetlo vratio, ali je onda iz drugog SUP-a uzeo drugo i stavio ga na automobil. Tim vozilom je krenuo za Pirot kod neke prijateljice 14. januara - kaže Jovanović.

U podebljem dosijeu i prilogu krivične prijave ima puno dokumenata za koje se sumnja da su falsifikovani, kao što su vojne legitimacije, saobraćajne dozvole, njegov australijski pasoš na ime Stefan Brus Vilis, čekovi stranih banaka koji glase na inostrane valute. Sve je to, kaže Jovanović, poslato na veštačenje.

Ček od 500.000 evra

- Marković ima i nekoliko otvorenih računa kod naših banaka, ali nije podizao novac. Inostrani čekovi se kreću od 70 američkih dolara do 500.000 evra - kaže Jovanović.

Istražnim organima sumnjiv je i disk koji je pronađen u automobilu, a na kojem se nalaze pripremljena dokumenta za izdavanje australijskih pasoša našim državljanima u australijskoj ambasadi u Nemačkoj.

- Marković je sve to priznao kod istražnog sudije. Među osobama kojima je on obećavao australijski pasoš nalaze se i pojedini građani iz Bele Palanke kojima je on već pripremio pasoše. Javilo se nekoliko svedoka iz Bele Palanke koji su mu dali novac za nabavku pasoša. Očito je da je Marković imao nekog čoveka, službenika australijske ambasade u Nemačkoj, ali nije hteo da otkrije njegovo ime - kaže Jovanović.

Marković je živeo u Novom Beogradu, a zbog prevare je ranije osuđen na četiri godine zatvora. Z. Panić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.