Brkić: Hteo sam da budem okrivljeni umesto Ćuruvije

Izvor: RTS, 05.Jul.2016, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brkić: Hteo sam da budem okrivljeni umesto Ćuruvije

Urednik lista "Tabloid" Milovan Brkić i penzionisani policajac Milisav Spasojević ispitani su u Specijalnom sudu u Beogradu kao svedoci na suđenju optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.
Brkić je pričao o nizu svojih saznjanja, do kojih je kako je naveo, došao, "jer je imao dobre kontakte u policiji i pravosuđu".
Naveo je da mu Ćuruvija nije bio prijatelj, ali da ga je poštovao, napominjući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kako mu se nekoliko meseci pred ubistvo, ponudio da se pojavi kao optuženi umesto njega (Ćuruvije) pred sudom zbog teksta o Milovanu Bojiću.
"Ja sam se dobro snalazio pred sudom, jer sam imao više od 100 tužbi. Sudija se složio da ja budem okrivljeni, Ćuruvija se kolebao, ali su se advokati usprotivili", naveo je Brkić.
Prema njegovim rečima, kada je Ćuruviji stigla presuda na šest meseci zatvora, ubijeni novinar mu je tada rekao da mu je sada žao što ga nije poslušao.
Pored ostalog Brkić, koji je naveo da se bavi trgovinom informacijama, ispričao je sudu i kako je posle početka bombardovanja upozoriju Ćuruviju da će biti ubijen i da se "centri moći spremaju i već traže ubicu".
Milisav Spasojević rekao je da nije bilo nikakvih opstrukcija u radu policije kada je u pitanju istraga ubistva novinara Slavka Ćuruvije.
"Nije bilo nikakve opstrukcije", rekao je Spasojević odgovarajući na pitanja advokata obrane u nastavku suđenja četvorici pripadnika Državne bezbednosti optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.
Spasojević je istraživao ubistvo Slavka Ćuruvije najpre kao pripadnik Odeljenja za krvne delikte u Gradskom SUP-u, a posle kao član grupe "Poskok", mada je na većinu pitanja odbrane i suda odgovarao da "ne može da se seti".
Nije mogao da se seti niza detalja iz svog operativnog rada, kao ni da se opredeli iz kog perioda istraživanja slučaja poseduje određena saznanja, kao na primer, da je blizu mesta ubistva "viđeno vozilo koje pripada službi (DB)".
Za ubistvo Slavka Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i pripadnik tog centra Ratko Romić, dok je Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.
Prethodno je Spasojević ispričao da je rad policije na istraživanju ubistva bio otežan zbog bombardovanja, počev od uviđaja do saslušanja svedoka.
Naveo je da je posle 2001. formirana radna grupa MUP-a "Poskok" koja je radila na predmetu ubistva Slavka Ćuruvije.
"Bilo je više indicija i više pravaca. Jedan od njih bio je da je ulica imala učešće, odnosno da su izvesni ljudi iz kriminalne sredine počinili to delo, ali nije bilo materijalnih dokaza i nije se dalje istraživalo", naveo je Spasojević.
On je ispričao da je radna grupa "Poskok", imajući uvid u prethodni rad i sve prikupljene podatke, upitala Bezbednosno informativnu agenciju, da li je "operativno postupala" prema Slavku Ćuruviji.
"Dobili smo potvrdu da jeste, pa su obavljeni razgovori sa pripadnicima iz te službe bezbednosti", naveo je Spasojević koji nije mogao da se seti da li je za operaciju "Ćuran" (koji je sačinila služba DB-a) saznao iz medija ili u toku istrage.
Na pitanje advokata odbrane, da li je Branka Prpa, koja je bila u društvu Ćuruvije u trenutku ubistva, prepoznala (sada već pokojnog) Luku Pejovića kao napadača, dok je gledala fotografije lica iz kriminogene sredine, Spasojević je rekao da ne može da se seti.
Suđenje se nastavlja sutra.
Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine.
Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.
Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo.
Prema optužnici,Slavka Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja u glavu udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.
Kako se navodi u optužnici, Slavko Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".
Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.
Ključni svedok u tom procesu je nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija nakon čijeg svedočenja je pokrenuta zvanična istraga protiv optuženih.
Ulemek takođe služi jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, Ivana Stambolića, zločina na Ibarskoj magistrali i nedela "zemunskog klana".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Urednik "Tabloida": Ćuruviju ubili "centri moći"

Izvor: Mondo, 05.Jul.2016

Urednik lista "Tabloid" Milovan Brkić i penzionisani policajac Milisav Spasojević svedočili su pred Specijalnom sudu na suđenju optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Brkić: Trgujem informacijama, Ćuruviju ubili centri moći...Foto: Printscreen/youtube..Brkić je govorio o nizu svojih...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.