Božidar Vučurević odbacio navode hrvatskog tužilaštva

Izvor: Studio B, 11.Apr.2011, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božidar Vučurević odbacio navode hrvatskog tužilaštva

Gradonačelnik Trebinja tokom rata u Hrvatskoj, Božidar Vučurević odbacio je na saslušanju pred Višim sudom u Šapcu sve navode optužnice kojom ga Tužilaštvo Hrvatske tereti za ratne zločine, rekao je agenciji Beta njegov branilac Vladimir Božović.

Istražni sudija Višeg suda u Šapcu je danas saslušao Vučurevića pred njegovim braniocima i predočio mu optužnicu hrvatskog tužilaštva, rešenje Županijskog suda iz Dubrovnika o određivanju pritvora i o izdavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << međunarodne poternice.

"Moj branjenik je u potpunosti odbacio navode optužnice iz hrvatskog državnog tuzilaštva, detaljno se izjašnavajući da, kao predsednik Opštine, nije imao veze sa komandovanjem vojskom, policijom, granatiranjem Dubrovnika ili ubijanjem civila ili vojnika", kazao je Božović agenciji Beta.

Ratni gradonačelnik Trebinja uhapšen je 4. aprila na graničnom prelazu između Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH) po poternici koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u Dubrovniku 1991. godine.

Advokat Božović je izrazio nadu da će sud "imati razumevanja" da ukine rešenje o pritvoru Vučureviću i da će mu omogućiti da se brani sa slobode do okončanja postupka o esktradiciji. "Nema nijednog zakonskog osnova za njegovo izručenje Hrvatskoj. Božidar Vučurević može jedino biti izručen svojoj matičnoj državi - BiH, odnosno Republici Srpskoj, kao mestu gde je eventualno i nastala radnja izvršenja navodnog krivičnog dela koje mu se stavlja na teret", istakao je Božović.

Advokat je rekao da je njegov branjenik zamolio da se obrati predsednicima Republike Srbije, Vlade i ministru pravde da ne odobre njegovo izručenje Hrvatskoj, podsetivši na to da je Tribunal u Hagu 2003. ispitao Vučurevića o događajima na dubrovačkom ratištu. "Postoji zvanična pravosnažna presuda haškog Trbinuala generalima (Pavlu) Strugaru i (Miodragu) Jokiću, u kojoj nema mesta ni za krivičnu istragu protiv mog branjenika, a kamoli za krivični postupak", ocenio je Božović. To je jedan od ključnih argumenata Vučurevićeve odbrane u danas podnetom zahtevu za njegovo puštanje iz pritvora.

Prema njegovim rečima, advokati odbrane su se, takođe, obratili Predsedništvu BiH i predsedniku Republike Srpske, od kojih su zahtevali garancije za Vučurevićevo puštanje na slobodu. "Ukazali smo sudu na teško i narušeno zdravstveno stanje mog branjenika i podsetili na to da je pre par godina imao infarkt i tešku operaciju. Takođe smo dostavili adresu na kojoj je boravio u Srbiji u poseti rodbini", naveo je Božović.

Kako je portparol Višeg suda u Šapcu Slobodan Velisavljević ranije danas rekao agenciji Beta, predmet bivšeg gradonačelnika Trebinja posle saslušanja ide pred vanpretresno veće koje će doneti odluku o ekstradiciji. Prema njegovim rečima, ako ta odluka bude doneta, predviđen je rok za žalbu, a konačnu odluku o eventualnom izručenju Vučurevića Hrvatskoj doneće ministar pravde Srbije.

Županijsko državno tužilaštvo u Dubrovniku podiglo je optužnicu protiv Vučurevića u oktobru 2008. godine kojom ga tereti za bombardovanje područja Dubrovnika tokom rata 1991-95. godine. Zahtev Hrvatske za izručenje Vučurevića dostavljen je u petak Višem sudu u Šapcu na dalje odlučivanje.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.