Borojević: Ucenjen sam da platim kako ne bih bio optužen

Izvor: Blic, 25.Maj.2011, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borojević: Ucenjen sam da platim kako ne bih bio optužen

BEOGRAD - Bivši direktor Instituta za onkologiju Nenad Borojević negirao je danas pred Specijalnim sudom krivicu za mito i nameštanje tendera za nabavku citostatika i naveo da je ucenjivan da plati kako ne bi bio optužen.

"Nije tačno ništa što mi se optužnicom stavlja na teret. Mediji su u vreme hapšenja stvorili atmosferu linča lažima i besmislicama da je grupa kriminalaca koji su se predstavljali kao lekari, a na čijem sam čelu ja, bila spremna da kupuje više lekova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i troši pošto-poto samo da bi ostvarila svoj cilj, a to je primanje mita. To je iskonstruisana priča koja je uznemirila javnost”, rekao je Borojević u svojoj odbrani.

Prvooptuženi Borojević, označen kao organizator grupe, istakao je da niko od nadležnih nije proverio takve navode, čak ni kada se govorilo da su deci davane veće količine citostatika od neophodnih.

"Moj cilj je bio da se pacijentima obezbedi odgovarajuća zaštita. Niti sam pripadnik niti organizator kriminalne grupe i nisam hijerarhijski nadredjen ostalim optuženima”, rekao je Borojević.

Borojević je rekao da je službenik farmaceutske kompanije Aktavis Goran Orlić protiv njega podneo krivičnu prijavu da bi prikrio sopstvenu proneveru i negirao da mu je Orlić dao 95.000 evra.

"Plan nabavke citostatika nisam mogao da odredim proizvoljno, nego se plan slao u Reptublički zavod za zdravstveno osiguranje koji je odlučivao o visini sredstava koja se daju za nabavku, a plan nabavke je sastavljala komisija komiija Instituta za onkologiju”, rekao je Borojević.

Grupa je optužena za mito i nameštanje tendera za nabavku citostatika od 2007. godine do 2009. godine.

Prema optužnici, za nabavku jedne vrste citostatika je 2008. godine potrošeno 28,8 miliona dinara, a 2009. godine tri puta više, 84,6 miliona dinara.

Borojević je optužen je da je u tom periodu od farmaceutskih komapanija primio poklone u novcu na osnovu fiktivnih ugovora o delu i ugovora o stručnoj pomoći u ukupnom iznosu od 11,2 miliona dinara i 11.800 evra.

Načelnik Odeljenja pedijatrijske onkologije Zoran Bekić je, prema optužnici, po istom osnovu dobio 10,2 miliona dinara i oko 7.000 evra od farmaceutskih kompanija.

Svedok Goran Orlić iz farmaceutske kompanije Aktavis je, prema optužnici, Borojeviću i Bekiću dao 95.000 evra, a zauzvrat su mu dali informacije o tenderu koje su mu omogućile da njegova firma dobije na tenderu za nabavku citostatika.

Direktorka apoteke Instituta Ivana Popović je, po navodima optužnice, od farmaceutske kuće dobila motornu kosačicu sa delovima, put na Rodos i nameštaj, a zauzvrat je uticala na Borojevića i Bekića da se prihvati kao najpovoljnija ponuda te kompanije u postupku nabavke citostatika.

Optužen je i pomoćnik direktora Institua za zdravstvenu delatnost Zoran Tomašević.

Optuženi su i generalni direktor farmaceutske firme Roš Vojislav Petrović, direktor onkološkog sektora kompanije Farmasvis Andreja Soretić i Predrag Marinković i Ana Matović, oboje iz kompanije Astra Zeneka. Oni su uhapšeni krajem juna 2010. godine.

Borojević, Tomašević, Bekić i Popović su u pritvoru koji im je odredjen posle hapšenja.

Soretić je, prema optužnici, dao 2.000 evra Bekiću, koji mu je zauzvrat dao podatke na osnovu kojih je pobedio na tenderu za nabavku citostatika.

U optužnici se navodi da su se lekari Instituta za onkologiju od marta 2007. godine do kraja 2009. godine dogovarali sa predstavnicima farmaceutskih kompanija da im unapred daju podatke o potrošnji citostatika i o planiranim javnim nabavkama.

Dodaje se i da su lekari uticali na povećanu potrošnju citostatika nekih farmaceutskih kuća, kojima su dostavljali informacije na osnovu kojih su dostavljale najpovoljnije ponude, a onda sa njima zaključivali ugovore o kupovini citostatika.

Lekari su, prema optužnici, dobijali novac od farmaceutskih kuća i na njihove račune uplaćivan je novac za navodne autorske honorare.

Sumnja se da su uzimali pet odsto od celokupnog ostvarenog prometa citostatika.

Okrivljena Jasmina Gutović iz farmaceutske kuće "Merk” sklopila je sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sporazum o priznanju krivice koji je postao sastavni deo optužnice, i ona je priznala da je davala mito.

Povezane vesti: Akcija "Kraba": Dopuna krivične prijave protiv Ivane Popović Uhapšen direktor Instituta za onkologiju

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.