Blinken saopštio da ce razgovarati sa Lavrovom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2022, 10:01

Blinken saopštio da ce razgovarati sa Lavrovom

Američki državni sekretar Entoni Blinken  razgovarao je  sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.Ruski diplomata je  u telefonskom razgovoru sa američkim kolegom Entonijem Blinkenom ocenio  da američka propagandna kampanja o navodnoj agresiji Rusije na Ukrajinu ima provokativne ciljeve, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. 

Blinken je u Fidžiju, gde je prisustvovao sastanku sa pacifičkim liderima, ponovio da će Vašington i njegovi saveznici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << brzo uvesti ozbiljne ekonomske sankcije ako Rusija izvrši, kako je rekao, "invaziju" na Ukrajinu, prenosi Rojters.

Blinken je rekao da je Vašington spreman da odigra svoju ulogu ako je Rusija zainteresovana za rešavanje ukrajinske krize diplomatskim putem.

"Do sada smo iz Moskve videli samo eskalaciju. Ovo je ključni trenutak: spremni smo šta god da se desi", istakao je Blinken .

Ponovio je da će Vašington i njegovi saveznici brzo uvesti ozbiljne ekonomske sankcije ako Rusija izvrši, kako je rekao, "invaziju" na Ukrajinu.

Na pitanje da prokomentariše informacije da će Sjedinjene Države evakuisati svoju ambasadu u Kijevu, Blinken je rekao da će o ambasadi u Kijevu više reći u narednim satima.

Naglasio je da su SAD spremne da odigraju svoju ulogu ako je Rusija zainteresovana za rešavanje ukrajinske krize diplomatskim putem, ali da su takođe spremne u slučaju da Moskva izabere, kako je rekao, "put agresije".

"Ako predsednik Putin odluči da preduzme vojnu akciju, mi ćemo brzo uvesti oštre ekonomske sankcije u koordinaciji sa saveznicima i partnerima širom sveta", naveo je Blinken.

Dodao je da će SAD ojačati odbrambene sposobnosti Ukrajine, kao i svoje saveznike na istočnom krilu NATO-a.

Lavrov Blinkenu: Propaganda SAD ima provokativne ciljeve

Lavrov je naglasio da propagandna kampanja, koju su pokrenule SAD i njeni saveznici o "ruskoj agresiji" na Ukrajinu, "podstiče vlasti u Kijevu da sabotiraju sporazume iz Minska i na štetne pokušaje da se problem Donbasa reši silom".

Lavrov je Blinkenu rekao i da su u odgovoru na ruske predloge za bezbednosne garancije SAD i NATO ignorisali ključne odredbe za Moskvu, pre svega o neširenju Alijanse i neraspoređivanju sistema udarnog naoružanja u blizini ruskih granica, prenosi Tas s.

U saopštenju se navodi da je Lavrov Blinkena podsetio i na neprihvatljivost delovanja kojima se krše preuzete obaveze na najvišem nivou o nedeljivosti bezbednosti u evroatlantskom prostoru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Blinken saopštio da će razgovarati sa Lavrovom

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Feb.2022

​SUVA - Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da će u danas razgovarati sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.