Bivši telohranitelj  svedoči protiv Joce Amsterdama

Izvor: Blic, 29.Jun.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši telohranitelj svedoči protiv Joce Amsterdama

U postupku koji se protiv Sretena Jocića vodi pod optužbom da je 1995. godine dvojicu policajaca podstrekao na ubistvo Gorana Marjanovića, zvanog Goksi Bombaš, uskoro bi moglo da dođe do preokreta zbog ko­jeg bi narko-bos broj 1 u Evropi mogao da dobije 15 godina robije. Kako „Blic” ekskluzivno saznaje, Jocićev telohranitelj u momentu zločina, bivši policajac Zoran Đorđević stupio je u kontakt sa srpskim vlastima i ponudio se da svedoči u postupku koji se vodi pred >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Okružnim sudom.



Sreten Jocić | Hapšenje Sretena Jocića u vili Mirjane Marković u Tolstojevoj ulici

- Đorđević je van zemlje, na sigurnom. S njim su obavljeni razgovori i on se ponudio da svedoči protiv Jocića - tvrdi izvor „Blica”. Iz bezbednosnih razloga, kaže naš izvor, svedočenje ključnog svedoka protiv Jocića najverovatnije će biti izvedeno video-linkom.

Zoran Đorđević inače je jedini koji je poslednjih 14 godina za podstrekavanje na ubistvo Marjanovića optuživao Jocića. Na osnovu njegovog svedočenja, izvršioci ubistva, policajci Bojan Milosavljević i Miodrag Prodanović osuđeni su na po 15 godina robije, a protiv Jocića je podneta krivična prijava. Prijava je realizovana tek 2001. godinu, kada je na osnovu nje za Jocićem raspisana poternica Interpola. Usledilo je Jocićevo hapšenje u Bugarskoj, izručenje Holandiji, ekstradicija Srbiji u martu 2006. godine. U pritvoru je Jocić, međutim, proveo samo dva meseca jer je uz kauciju od 300.000 evra pušten na slobodu.

Iz bezbednosnih razloga, mesec dana kasnije, Đorđević je pod pokroviteljstvom policije jedne evropske države napustio Srbiju.

Pre „bekstva”, u ekskluzivnom razgovoru za „Blic” Đorđević je tvrdio da se tadašnjem specijalnom tužiocu za organizovani kriminal nudio za zaštićenog svedoka, ali da „izgleda nikome ne odgovara da Jocić bude u zatvoru”.

- Čuva me nekoliko policajaca. Pokušavaju da nešto urade, i oni i ja, ali državi to izgleda nije u planu - pričao je Đorđević, koji je na razgovor za „Blic” došao u pancir-prsluku i sa dva „heklera” za pojasom. Tada je do detalja objasnio kako je izvedena pucnjava na Marjanovića, čije je još ubistvo Jocić naručio i platio, ali i kako je kasnije na njega vršen pritisak da promeni iskaz.

- Jocića sam upoznao preko Velibora Iličića, koji mi je ponudio da obezbeđujem vilu u Augusta Cesarca 2b. Tu sam prvi put video Jocića. Sa njim je bio Ugo iz Šapca, zatim Uka, bivši agent rumunske tajne službe, još jedan Rumun Adrijan, kao i Zoran Ristović Prika. Dolazili su Prodanović i Milosavljević. Tu, u vili, Jocić im je ponudio 50.000 maraka da ubiju Goksija, ali i izvesnog Ducu sa Zvezdare. Ponudio im je i 100.000 maraka da ubiju inspektora holandske policije koji ga je hapsio. Prodanović i Marjanović su pristali. Tražili su samo da im obezbedi oružje i automobil. Da je Goksi ranjen saznao sam iz novina posle nekoliko dana. Pozvao sam u vilu, ali se niko nije javljao. Okrenuo sam Milosavljevića, radio je u Sedmom odeljenju beogradske policije. Nije hteo da priča telefonom. Videli smo se u kafiću. Došao je i Prodanović. Rekli su mi da im je Slobodan Radosavljević Bulka dojavio da je Goksi u „Olimpu”, da su pucali, da ne znaju ko je živ, a ko mrtav - pričao je Đorđević. Na poziv Jocića, sva trojica su otišla u „Interkontinental”.

- Jocić nas je čekao na recepciji. Njih trojica su se posvađala. Jocić ih je kritikovao što je Goksi samo ranjen, što nisu ubili i Ducu. Nije hteo da im da 25.000 maraka. Izvadio je iz džepa 3.000 maraka i to im je dao. Rekao je da će ostatak dobiti kasnije. Tada je od mene tražio da dokrajčim Goksija. Uzeo je pištolj „sig”, od Prodanovića, okrenuo se ka meni i rekao: „Ti si sposobniji. Idi u Urgentni centar i dokrajči ga”. Odbio sam. Izbila je svađa, on nas je izbacio iz sobe. Nikad više ga nisam video - pričao je Đorđević.

On je za „Blic” tvrdio i da se 23. marta 2006. na dan kada je Jocić iz Holandije izručen Srbiji, u Beogradu sreo sa Slobodanom Đurovićem, zvanim Kardinal, čijim je hapšenjem u oktobru u Zagrebu počelo rasvetljavanje ubistva Ive Pukanića.

- Đurović mi je tada ispričao i da su imali plan da Jocića kidnapuju iz holandskog zatvora i tako ga izvuku na slobodu. Plan je propao jer je informacija iz Beograda kasnila. „Izvlačenje” je bilo planirano baš za dan kad je Jocić izručen - pričao je Đorđević. On je tvrdio i da mu je Đurović tog dana nudio 180.000 evra i kokaina „koliko hoće” da promeni iskaz protiv Jocića.

Đorđević menjao iskaz

Pod pretnjom likvidacije, Sreten Jocić je u decembru 2001. godine naredio Zoranu Đorđeviću da odustane od optužbi koje je protiv njega dao u postupku za ubistvo Gorana Marjanovića. Takav iskaz Đorđević je potpisao u prisustvu Milana Petrušića i Slobodana Đurovića, a zatim ga predao na pisarnici Palate pravde.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.