Bivši radnik DB-a svedočio o praćenju Ćuruvije

Izvor: RTS, 25.Jan.2016, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši radnik DB-a svedočio o praćenju Ćuruvije

Suđenje četvorici pripadnika Državne bezbednosti optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine, nastavljeno je u Specijalnom sudu u Beogradu svedočenjem njihovog tadašnjeg kolege Dragana Pavića.
Dragan Pavić, koji je je radio kao šef jedne od smena za praćenje Ćuruvije pri beogradskom centru Državne bezbednosti (DB), ispričao je sudu da su šefovi u DB-u tražili da se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o kretanju Ćuruvije izveštava češće nego što je to bilo uobičajeno kada se prate druga lica.
Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i pripadnik tog centra Ratko Romić, dok je Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.
Pavić je tvrdio da je na češćem izveštavanju o Ćuruviji insistirao Radonjić, kao i da je dan pre ubistva odeljenje za pratnju pretrpelo njegovu kritiku jer nisu na vreme javili da je Ćuruvija ušao u pasaž zgrade, pre nego je stigao u svoj stan.
Svedok je tvrdio da zaduženi za pratnju zapravo nisu kasnili, jer prema njegovom mišljenju nije bilo potrebe da se izveštava na svakih 10 koraka lica pod pratnjom. Za ubistvo Ćuruvije je saznao iz medija, jer je sa svojom smenom završio pre likvidacije novinara, napomenuo je Pavić.
Prigovarajući Pavićevom svedočenju, Radonjić je istakao da nikada nije tražio da se izveštava na svakih 100 metara o kretanju lica i potvrdio da je kritikovao šefa Odeljenja za praćenje Zorana Pavića, ali zato što, kako je naveo, "nije rađeno profesionalno".
Suđenje će biti nastavljeno sutra.
Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine.
Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.
Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo.
Prema optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.
Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".
Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.
Ključni svedok u tom procesu je nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, nakon čijeg svedočenja je pokrenuta zvanična istraga protiv optuženih.
Ulemek takođe služi jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, Ivana Stambolića, zločina na Ibarskoj magistrali i nedela "zemunskog klana".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bivši radnika DB-a svedočio o praćenju Ćuruvije

Izvor: Akter, 25.Jan.2016

Suđenje četvorici pripadnika Državne bezbednosti optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu svedočenjem njihovog tadašnjeg kolege Dragana Pavića..Pavić, koji je je radio kao šef jedne od smena za praćenje Ćuruvije...

Nastavak na Akter...

SUĐENJE ZA UBISTVO ĆURUVIJE Bivši rukovodilac DB optužio Radonjića

Izvor: Blic, 26.Jan.2016, 12:58

U nastavku suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije svedočio je Vladimir Nikolić, tadašnji rukovodilac u DB-u, i optužio je direktno Milana Radonjića...Sadašnji konzul u Banjaluci, Vladimir Nikolić, koji je u to vreme bio šef analitike u centru DB Beograd rekao je da su naređenja optuženog Radonjića,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.