Bivši oficiri JSO-a na saslušanju

Izvor: S media, 22.Sep.2011, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši oficiri JSO-a na saslušanju

U Specijalnom sudu u Beogradu istražni sudija saslušava četvoricu pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO). Posle saslušanja, odluka o zahtevima tužilaštva za pokretanje istrage i određivanje pritvora protiv njih.

U Specijalnom sudu u Beogradu oko 17.30 sati počelo je saslušanje četvorice pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO), koji se sumnjiče za učešće u oružanoj pobuni te jedinice u novembru 2001.

Istražni >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sudija ih saslušava povodom zahteva Tužilaštva za organizovani kriminal da se protiv njih sprovede istraga zbog sumnje da su izvršili krivčno delo oružana pobuna zajedno sa nekadašnim komadantima JSO Miloradom Ulemekom Legijom, Duškom Maričićem Gumarom i Zvezdanom Jovanovićem, koji služe višedecenijske zatvorske kazne, kao i sa pokojnim vođom "zemunskog klana" Dušanom Spasojevićem.

Ubistvo Đinđića: Optužnice za lažno svedočenje!

Izjava Josipovića o Hagu izazvala pažnju javnosti

Posle saslušanja istražni sudija će odlučiti o zahtevima tužilaštva za pokretanje istrage i određivanje pritvora protiv njih.

Ko je na saslušanju

Na saslušanje su privedeni nekadašanji načelnik za bezbednost JSO, a sada pripadnik Bezbednosno-informativne agencije Veselin Lečić (51), pripadnik Žandarmerije Mića Petraković (39), pripadnik Protivterorističke jedinice Vladimir Potić (37) i penzioner Dragoslav Krsmanović (53), koji su pre dva dana uhapšeni po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal.

Istragom za oružanu pobunu JSO u novembru 2001. godine, osim četvorice uhapšenih, biće obuhvaćeni Ulemek, Maričić i Jovanović.

Šta sadrži optužnica

Tužilaštvo ih tereti jer su organizovali pobunu JSO koja je otkazala poslušnost i prekinula sve veze sa komandom, blokirala bazu JSO u Kuli, ispostavila zahteve za smenu ministra unutrašnjih poslova, načelnika Resora državne bezbednosti i njegovog zamenika, a potom uz upotrebu borbenih vozila i naoružanja blokirala autoput kod Vrbasa.

Narednih dana je to ponovila i blokadom autoputa kroz Beograd kod "Sava centra", odbijajući istovremeno i naređenja da se jedinica vrati u svoju bazu u Kuli.



Moć krivične prijave


Lišavanje slobode osumnjičenih sprovedeno je posle pretkrivičnog postupka i provere informacija do kojih se došlo u postupcima vođenim protiv pripadnika "zemunskog klana" i povodom ubistva premijera Zorana Ðinđića, informacija dobijenih od svedoka saradnika i drugih lica.

Povod su bili i navodi iz krivične prijave koju je podneo advokat Srđa Popović, punomoćnik Mile i Gordane Ðinđić Filipović, navodi se u saopštenju.

Uzrok pobune je, kako su tada obrazlagali komandanti jedinice, bilo nezadovoljstvo njenih pripadnika zbog hapšenja braće blizanaca Banović, Nenada i Predraga, optuženih u Hagu, a "beretke" su zahtevale da se hitno donese i Zakon o saradnji sa Tribunalom.

Pobuna je trajala nedelju dana, a okončana je dogovorom sa Vladom Srbije.

Većina u Zabeli

Ulemek, Jovanović i Maričić se nalaze u požarevačkom zatvoru gde izdržavaju višedecenijske kazne zatvora zbog ubistva premijera Ðinđića i drugih zločina.

Ulemek je bio komandant JSO do juna 2001, kada ga je nasledio Maričić.

Ulemek je prvosnažno osuđen kao organizator ubistva premijera Ðinđića, a Jovanović kao neposredni ubica.

Maričić je pravosnažno osuđen za ubistvo Ivana Stambolića i četvorice funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali i pokušaja ubistva lidera te stranke Vuka Draškovića.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.