Alžir: Petorica otmičara uhvaćeni živi

Izvor: Mondo, 20.Jan.2013, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alžir: Petorica otmičara uhvaćeni živi

Pet osoba za koje se sumnja da pripadaju islamističkoj grupi koja je držala strane i domaće radnike kao taoce u alžirskom gasnom postrojenju In Amenas, uhapšeno je danas, objavio je britasnki javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

Dan ranije, vlasti Alžira javile su da je svih 32 otmičara ubijeno prilikom intervencije vojske u gasnom postrojenju In Amenas.

Najmanje 23 zaposlenih u postrojenju ubijeno je u četvorodnevnoj opsadi, a još nije poznata sudbina pojedinih radnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << iz zapadnih zemalja.

Opsadu su u nedelju okončale specijalne jedinice alžirske vojske, koje su, prema navodima zvaničnika te zemlje, krenule u napad kada su islamski ekstremisti počeli da ubijaju strane taoce.

Među taocima za kojima još traje potraga su državljani Britanije, Norveške i Japana.

Alžirski ministar za komunikacije Mohamed Said ranije je rekao da su ekstremisti poreklom iz šest različitih arapskih, afričkih i neafričkih zemalja.

Mauritanijski vebsajt Sahara Media objavio je da je Mohtar Belmohtar, za koga se sumnja da je organizovao opsadu, preuzeo odgovornost u video poruci.

U poruci snimljenoj 17. januara, dok je opsada još trajala, i koja nije bila objavljena na tom vebsajtu, vođa terorista je rekao da je spreman na pregovore sa zapadnim i alžirskim vođama ukoliko budu

obustavljene vojne operacije protiv islamista u Maliju, saopšteno je na tom vebsajtu.

Alžirske snage bezbednosti pronašle su danas tela 25 stranaca posle jučerašnje akcije oslobađanja talaca u gasnom postrojenju In Amenas, a očevici tvrde da je pogubljeno devet japanskih talaca.

Pozivajući se na bezbednosne izvore, Anis Rahmani sa privatnog televizijskog kanala Enahar rekao je AFP-u da je vojska pronašla " tela 25 talaca".

Istovremeno, povodom vesti o ubistvu devet Japanaca, zvaničnik japanskog ministarstva spoljnih poslova je izjavio: "Nismo u mogućnosti da komentarišemo takve informacije. Molimo vas da nas razumete".



Ranije danas britanski premijer Dejvid Kameron je rekao u izjavi za televiziju da se zna za smrt troje britanskih državljana, da se za još trojicu pretpostavlja da su mrtvi, kao i za još jednog britanskog građanina.

Japanska firma JGP Corp navodi da se još ne zna sudbina 10 japanskih i još sedam njenih stranih radnika.

Norveška kompanija Statoil saopštila je da se ne zna sudbina pet njenih službenika, a njen direktor Helge Lund dodaje da moraju biti spremni na loše vesti tokom narednih nekoliko dana.

U operaciji oslobađanja talaca i krizi koja je trajala 72 sata ubijena su i 32 otmičara, a vojska je oslobodila 685 alžirskih i 107 stranih radnika.

(MONDO/agencije/Foto: Beta/AP)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uhapšeno pet kidnapera iz Alžira

Izvor: B92, 20.Jan.2013

Alžir -- Uhapšeno pet osoba za koje se sumnja da pripadaju islamističkoj grupi koja je držala strane i domaće radnike kao taoce u alžirskom gasnom postrojenju In Amenas...Dan ranije, vlasti Alžira javile su da je svih 32 otmičara ubijeno prilikom intervencije vojske u gasnom postrojenju In Amenas...Najmanje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.