Bakljama i šipkama linčovali Francuze

Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 19.Sep.2009, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bakljama i šipkama linčovali Francuze

Beogradska policija još nije uhapsila huligane koji su prekjuče oko 19 sati pred početak utakmice između Partizana i Tuluza palicama i bakljama pretukli francuske navijače koji su sedeli u bašti kafića „Ajriš pab" na Obilićevom vencu u centru Beograda. Kako saznajemo, na informativni razgovor u policiju juče je privedeno dvadesetak osoba.



U brutalnom napadu tridesetak huligana na grupu lakše povrede zadobili su jedan francuski navijač kome su napadači >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << razbili flašu u glavu i pokušali da gurnu baklju u lice, kao i konobar kafića. Najteže je povređen dvadesetsedmogodišnji mladić iz Francuske, koji je hitno prebačen u beogradski Urgentni centar.

Direktor Kliničkog centra Srbije dr Đorđe Bajec izjavio je da je mladić operisan, ali da je i dalje životno ugrožen. On je naveo da se radi o ozbiljnim povredama najvećeg krvnog suda u organizmu koji se nalazi na vrlo nezgodnom mestu za hirurški pristup. Bajec je naveo i da francuski državljanin pored te povrede ima ozbiljne povrede mozga, pluća i kraličnih kostiju zbog čega se nalazi u životnoj opasnosti.

- Prognoza sada veoma teško može da se da, zato što su povrede, odnosno takozvani povredni skor vrlo visok, što ukazuje da su šanse za preživljavanje relativno male - objasnio je Bajec.

Prema saznanjima „Blica", napad je pažljivo je planiran. Naime, manja grupa Francuza doputovala je u Beograd još pre nedelju dana i svakodnevno su sedeli u bašti kafića „Ajriš pab". Njima se pre nekoliko dana pridružilo još nekoliko navijača. Iako na sebi nisu nosili obeležja kluba za koji navijaju, pretpostavlja se da su huligani znali za mesto njihovog okupljanja i čekali pogodan trenutak za obračun.

- Navijači iz Francuske dolazili su u kafić gotovo svakog dana. Bili su veoma prijatni i ljubazni. Sprijateljili su se i sa konobarima lokala. Nisu nikoga provocirali, niti su pevali navijačke pesme. Neki od njih čak su nosili dresove i šalove fudbalske reprezentacije Srbije i dizali su tri prsta uvis - priča za „Blic" jedan od očevidaca tuče.

On kaže da su prekjuče francuski navijači sedeli u bašti kafića i mirno razgovarali.

- Odjednom se pojavila grupa mladića sa palicama u rukama. Nije bilo nikakve rasprave i verbalnog prepucavanja već su popalili baklje i nasrnuli na njih. Nastao je pravi haos. Francuski navijači nisu znali šta ih je snašlo. Jednog od njih izdvojili su iz grupe prema stepenicama pored garaže i tukli ga šipkama kao životinju. Momak je preko ograde pao u rupu ispred ulaza u nekadašnji klub „Omen". Hteli su da tuku i konobara lokala koji je seo sa Francuzima da popije piće kad je završio smenu. On je nekako uspeo da umakne, ali je zadobio nekoliko udaraca. Tuča se brzo okončala, a napadači, od kojih su neki nosili tamne dukserice na kojima je pisalo „Srbija", pobegli su - priča jedan očevidac.

Posle brutalnog napada huligana Obilićev venac ličio je na ratnu zonu. Inventar „Ajriš paba" bio je razbacan na sve strane, na betonu su ostali tragovi krvi, dok se vazduhom širio dim od baklji. Preneraženi francuski navijači su čekali dolazak policije i Hitne pomoći. Povređene je prvo pregledala doktorka Hitne pomoći Mira Čubrić.

- Kad smo se dovezli masa ljudi je uzvikivala: „Ovde, ovde!" Zaista je bilo haotično oko nas. Prvo sam prišla mladiću koji je sedeo na stolici. Bio je to prvi francuski navijač, koji je, na sreću, imao samo lakše povrede. Onda su počeli da viču oko mene da je drugi teško povređen i da je u garaži. Jedva smo ga izvukli i dala sam mu infuziju. Tada sam videla ozbiljne povrede grudnog koša i stomaka. On je sve vreme pokazivao da ga boli grudni koš. Odvezli smo ga na reanimaciju u Urgentni centar - priča dr Čubrić.

Prošle nedelje, pred utakmicu između Čukaričkog i Partizana, grupa mladića kamenicama su razbili prozore autobusa na liniji 53 u blizini Beogradskog sajma, a potom su u vozilo ubacili i jednu baklju, koja je opekla devojku. Policija je posle incidenta privela samo jednog od huligana.

Francuskog navijača su brutalno pretukli šipkama pored garaže na Obilićevom vencu. Mladić je potom pao preko ograde u rupu iza stepeništa

Republičko javno tužilaštvo najavilo je da će tražiti najstrože zatvorske kazne za izgrednike. I gradonačelnik Beograda Dragan Đilas juče je izjavo da je ogorčen.

- Obišao sam povređene Francuze. Kad vidite ljude koji su u teškom stanju, onda shvatite da živite u gradu gde nema dovoljno bezbednosti ni za jednog Beograđanina. Nadležni organi nisu preduzeli ništa da napadači završe u zatvorima. Od svih u zatvoru su samo Uroš Mišić i ovaj poslednji momak koji je od 30 napadača na autobus ubacio baklju - kaže Đilas i dodaje da se u odbranu izgrednika uključuju i klubovi.

On je naveo da imamo jasan zakon, ali ga tužilaštvo i sudstvo ne sprovode do kraja.

- Zato imamo situaciju da je pitanje da li će se jedan mlad čovek koji je došao kao gost u Beograd kući vratiti živ ili u mrtvačkom sanduku - rekao je Đilas i u ime svih Beograđana pozvao nadležne institucije da zabrane organizacije koje pozivaju na nasilje i zatvore sve one koji se organizuju kako bi tukli i ubijali.

Napadači na Britanca na slobodi

Britanac Entoni Džemjs S. koga je pre tri noći pogodilo zalutali metak u stomak u pucnjavi dve grupe mladića na keju u Brodarskoj ulici kod splavova u Novom Beogradu oporavlja se u Urgentnom centru od zadobijenih povreda. Kako saznajemo, policija je identifikovala mladića koji je pucao, ali je on i dalje u bekstvu.

Reketom skupljaju pare za Uroša Mišića

Dragan Đilas izjavio je da se huligani i kriminalci često kriju iza navijačkih obeležja i patriotskih organizacija.

- Čitao sam da klubovi plaćaju advokate koji brane te ljude. Ceo grad je izlepljen plakatima „Pravda za Uroša", advokati daju izjave kako je nesrećni čovek koji je jedva preživeo linč bio psihički bolesnik. Reketiraju se mnogi ljudi. Dobio sam informaciju o klincima koji su bili zaduženi da sakupe pare za odbranu Mišića i kad nisu doneli dovoljno dobili su batine - rekao je Đilas.

REAGOVANJA NA NAPAD U CENTRU BEOGRADA

Dačić: Istraga u toku

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da policija još vodi istragu o tuči. On je naveo da je ovo još jedan primer koliko je atmosfera naelektrisana i da država ozbiljno mora da se pozabavi tim pitanjem.

Tadić: Nećemo dozvoliti haos

Predsednik Boris Ta­­dić po­ručio je da će država re­­a­­­­­govati na svaki vid nasilja i da neće dozvoliti da se stvori at­m-osfera haosa.

Partizan bez komentara

Predstavnici Partizana posetili su povređene navijače Tuluza u bolnici odmah nakon incidenta. Ipak, o samom događaju klub iz Humske nije zauzeo zvaničan stav.

Teral: Uhapsite odgovorne

Ambasador Francuske Žan-Fransoa Teral zatražio je od policije da što pre uhapsi i izruči pravdi sve odgovorne za „bezočan čin nasilja". U saopštenju se navodi da su diplomatski predstavnici Francuske šokirani ničim izazvanim nasiljem čije su žrtve francuski državljani.

Karadžić: Zadatak za klubove

Tomislav Kar­adžić, predse­dnik FSS, osudio je napad, ali je rekao da ne želi da ko­mentariše „ono što je zadatak klubova koji moraju da razmisle kako da suzbiju takve incidente".

FK Tuluz: Pomoć navijaču

Fudbalski klub Tuluz saopštio je da najoštrije osuđuje napad, kao i da će svu pažnju posvetiti teško povređenom navijaču i njegovoj porodici. Oni navode da se nadaju ohrabrujućim vestima za njihove navijače koji su ostali u Beogradu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.