Argentina ga traži, Crnogorci ga pustili

Izvor: Politika, 12.Feb.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Argentina ga traži, Crnogorci ga pustili

Beranac Draško Vuković, označen kao važan Šarićev član klana, postao je poznat po spektakularnom bekstvu iz zatvora u Danskoj

Beranac Draško Vuković, koji se sumnjiči za učešće u švercu više od dve tone kokaina, kao član grupe Darka Šarića, predao se prekjuče ujutro policiji u Beranama, javili su crnogorski elektronski mediji. Ali, sinoć je pušten iz pritvora, da se „brani sa slobode”. Boris Laban, Vukovićev kompanjon, prema nezvaničnim informacijama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u kontaktu je s policijom i u toku su dogovori o tome da se „pojavi na razgovoru”.

Vuković i Laban su već jednom privođeni, kada su pre dva meseca saslušani i pušteni iz pritvora jer za njima tada nije bila raspisana međunarodna poternica. Nešto kasnije je Argentina raspisala za obojicom „crvenu” međunarodnu poternicu, a epilog svega je Vukovićeva predaja i iznenadno puštanje.

Da podsetimo, Beranac Draško Vuković je odranije poznat policiji mnogih zemalja. Polovinom februara 2007. godine sa dva zemljaka je uhapšen u Danskoj sa velikom količinom droge ali je uspeo da posle mesec i po dana pobegne tamošnjoj policiji prilikom prebacivanja u zatvor Frederiksund. On je otet u sačekuši automobila u kojem se nalazio, uz razmenu pucnjave između kriminalaca i policije, a akcija je obavljena, tvrdilo se, po nalogu šefova široke narkomreže koja je delovala u zapadnoj Evropi.

Stefan Stefensen, tadašnji šef policije u Kopenhagenu, saopštio je tom prilikom da je ovo oslobađanje najbrutalnije i najprofesionalnije u istoriji danskog kriminala. Za Vukovića se tada tvrdilo da je vrlo opasan i da pripada vodećoj kriminalnoj organizaciji u bivšoj Jugoslaviji.

Stefensen je tada govorio da je napad delo jugomafije, koja drži poslove vezane za trgovinu narkoticima. Policija još nije uspela da otkrije aktere akcije oslobađanja, a otmica je bila dobro isplanirana. Otmičari su presreli policijski automobil posle pravog revolveraškog okršaja, u kojem je, prema nekim informacijama, bilo 11 ranjenih policajaca. Pretpostavlja se da je otmica organizovana pošto su ljudi iz vrha narkomafije, za koju je Vuković radio, odlučili da ne dozvole da on izađe pred sudiju, pošto je on nekoliko godina pre toga , kada je uhapšen u Luksemburgu, odao deo lanca narkodilera. On je tada odležao dve godine u zatvoru, a poslu sa drogom vratio se pod falsifikovanim hrvatskim pasošem.

Kod Vukovića je tada, prilikom hapšenja u februaru 2007. pronađeno 38 kilograma čistog kokaina. Dva kilograma je imao kod sebe, a još 36 kilograma pronađeno je u stanu u kojem je boravio u Kopenhagenu. Danska policija pokušavala je da posle hapšenja u februaru od Vukovića „izvuče” informacije za koga radi i čija je droga, u nameri da raskrinka širi lanac narkodilera koji iz bivših jugoslovenskih republika deluju po zapadu. Tada se nagađalo ko je učestvovao u njegovoj otmici, ali se sumnja da je bilo i osoba iz Crne Gore, pa možda i iz Berana. Veruje se da je Vuković direktno radio za ljude sa severa Crne Gore, koji su i tada važili za najkrupnije narkodilere na Balkanu. Danas je tek jasnije da je to narkoklan Darka Šarića.

Crnogorskim dilerima je jedno od omiljenih mesta već dugo upravo Kopenhagen. U šali se priča da je jedan inspektor u Danskoj tada zapitao: „Kolika je ta Crna Gora kada nam otuda stiže toliko lopova i narkodilera”.

N.Đ. – O. M.

----------------------------------------------------------

Uprava policije Crne Gore: Šarić nije ovde

Podgorica – Netačno je da je američka bezbednosna služba za borbu protiv droge – DEA crnogorskoj policiji dostavila bilo kakve podatke o prisustvu Darka Šarića u Bijelom Polju ili bilo kom drugom mestu na crnogorskoj teritoriji, saopštila je juče portparol Uprave policije (UP) Crne Gore Tamara Ralević, kazavši da su povod za reagovanje UP navodi u „pojedinim medijima, u čemu prednjače srpski, dok crnogorski objavljuju informacije pozivajući se na izvore iz susedne države”.

Ona je rekla da sa DEA crnogorska policija ima profesionalne komunikacije „po pitanjima koja se odnose na operaciju ’Balkanski ratnik’, ali i drugim bezbednosnim pitanjima”.

„U okviru preduzimanja operativnih policijskih mera, kao i kroz komunikaciju sa bezbednosnim službama i policijama drugih država, od dve referentne bezbednosne agencije dobili smo obaveštenje da se Darko Šarić nalazi u jednoj evropskoj državi”, navela je Tamara Ralević u saopštenju dostavljenom „Politici”. „Sa policijom te države smo, u tom smislu, uspostavili profesionalnu komunikaciju.”

Ona navodi da su informacije koje objavljuju mediji, određeni pojedinci i grupacije, „zbog sopstvenih interesa na političkoj i drugim scenama, kontinuirano podržavali i u različitim formama plasirali pojedinci i interesne grupacije oko njih”, sve sa „namerom da se Crna Gora prikaže kao teritorija pogodna za utočište izvršilaca teških krivičnih dela”.

N. Đurić

[objavljeno: 13/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.