Albanci traže oslobađanje Gnjilanske grupe

Izvor: RTS, 06.Jan.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci traže oslobađanje "Gnjilanske grupe"

Oko 1.000 Albanaca sa juga Srbije zatražilo oslobađanje pripadnika "gnjilanske grupe", jer tvrde da su nedužni. Protest su organizovali ratni veterani bivše Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe i porodice uhapšenih.

Organizacioni odbor protesta u Preševu na kome se okupilo oko 1.000 Albanaca, zatražio je od državnih organa Srbije da odmah oslobodi "gnjilansku grupu" uhapšenu zbog ubistva srpskih civila u regionu Gnjilana jer tvrde da niko od njih nije kriv >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za dela za koja su osumnjičeni.

Na skupu koji su organizovali udruženje ratnih veterana bivše Osobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) i porodice uhapšenih Albanaca zatraženo je "da se odmah oslobode svi Albanci uhapšeni 26. decembra 2008. godine u Preševu".

Desetorica pripadnika "Gnjilanske grupe" uhapšeni su 26. decembra po nalogu Tužilaštva za ratne zločine pod optužbama da su kao članovi Oslobodilačke vojske Kosova u regionu Gnjilana od juna do oktobra 1999. godine kidnapovali i ubili više od 50 srpskih civila.

Učesnici skupa su kao zločince označili "jedinice srpske Žandarmerije i njene rukovodioce na čelu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem".

Predsednik udruženja ratnih veterana bivše OVPBM Ljuljzim Ibiši po završetku protesta izjavio je "da se zahteva da se svi uhapšeni Albanci puste na slobodu jer niko ne veruje da su krivi za to za šta se terete, već da je to scenario srpske Vlade".

"Nikada nismo imali i nećemo imati poverenje u srpsku policiju i verujemo da uhapšeni nisu počinili nikakve zločine i tražimo da se puste na slobodu, a u isto vreme mislim da svi koji imaju krvave ruke treba da se privedu pravdi", rekao je Ibiši.

Na protestu koji je trajao 15-tak minuta, mogle su se videti zastave Republike Albanije i Evropske unije. Podršku skupu dali su i predsednici opština Preševo i Bujanovac, Nader Sadiku i Šaip Kamberi, koji se nisu obraćali prisutnima.

Osumnjičeni su, kršeći odredbe međunarodnog prava i nacionalnog zakonodavstva, osim ubistava, na svirep način izvršili veći broj krivičnih dela među kojima su i silovanja, zatvaranja, sakaćenja, mučenja i pljačkanja civila, a u cilju proterivanja srpskog i nealbanskog stanovništva sa teritorije opštine Gnjilane.

Uhapšeni su Nazif Hasani, Ahmet Hasani, Faton Hajdari, Samet Hajdari, Ferat Hajdari, Kamber Sahiti, Aguš Memiši, Burim Gazliju i Selimon Sadiki.

Fatmir Sahiti, takođe uhapšen, ostao je u nadležnosti Tužilaštva u Preševu.

Sedmoro osumnjičenih se nalazi u bekstvu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.