Albanci preuzeli zgradu opštine Novo Brdo

Izvor: Blic, 31.Jan.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci preuzeli zgradu opštine Novo Brdo

NOVO BRDO - U skladu sa odlukom administratora Kosova Joakima Rikera o uvođenju privremenih mera Albanci su preuzeli zgradu opštine Novo Brdo.

-Morali smo da obijemo vrata na kancelariji bivšeg predsednika jer je odbio da izvrši primopredaju, kaže za „Blic" privremeni upravnik Novog Brda Bajruš Imeri u čijem se timu nalazi predstavnik Srba, bivši potpredsednik opštine Svetislav Ivanović.

-Srbi neće osetiti posledice smene vlasti i uvođenja privremenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mera, kaže Imeri odbacujući tvrdnje Srba zaposlenih u opštini da će ostati bez posla.

- One koji bojkotuju odluku administratora ja ne mogu naterati da dolaze na posao, veli Imeri.

U opštini Novo Brdo, jdnoj od pet opština sa većinskim srpskim stanovništvom, uvođenje privremenih mera posledica je bojkota izbora održanih 17. novembra prošle godine na Kosmetu.

-Poslušali smo savet Vlade Srbije, mada smo znali i upozoravali da ćemo izgubiti vlast, objašnjava razloge gašenja srpske opštine Novo Brdo bivši predsednik Petar Vasić i navodi da je obijanje kancelarija i uvođenje Albanaca uz nekoliko Srba lojalnih albanskoj vlasti, kako kaže početak kraja srpskog trajanja u ovoj komuni.

Od blizu 3.000 Srba koliko je u ovoj opštini živelo do ulaska misije UN-a danas je ostalo manje od 1.000. Niko ne radi niti ima bilo gde da se zaposli izuzev u obrazovanju, zdravstvu i u opštini. Zato smo uputili pismo Vladi Srbije da nam daju kompletne smernice šta nam je dalje činiti, kaže Vasić.

-Od nas više ništa ne zavisi, dajte nam uputstva. Molimo vas za hitan odgovor ukoliko vaši saradnici neće ili nesmeju da se pojave pred narodom, stoji u pismu upućenom na ime premijera Vojislava Koštunice.

Novobrđani drže sastanke po kućama kako bi, ističe Vasić, bar za nekoliko dana odložili odluku o masovnijoj selidbi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.