Aktivnosti NVO: Priča o stranim plaćenicima

Izvor: BKTV News, 25.Nov.2013, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aktivnosti NVO: Priča o stranim plaćenicima

Po pozitivnom zakonodavstvu, nevladine organizacije predstavljaju svako udruživanje tri ili više osoba koje imaju zajednički cilj, a pri tome ne zarađuju profit i nisu u sastavu zvaničnih državnih institucija. Zvaničan naziv za nevladine organizacije u Srbiji je udruženje građana, odnosno udruženje. Zbog različite terminologije širom sveta, organizacija UN je 1945. godine poveljom ustanovila jedinstven termin – nevladine organizacije.
Profesor Radomir Milašinović sa Fakulteta >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << bezbednosti smatra da nevladine organizacije (NVO) smeju sprovoditi propagandu, ali u okviru onoga što je dozvoljeno, odnosno u okviru statutarnih ciljeva, a nikako ne bi smele proizvoditi neprijateljsku propagandu, indoktrinaciju, psihološku subverziju i druge delatnosti kojima se ugrožava ustavni poredak, bezbednosni, društveni, politički i drugi interesi zemlje. Takva neprijateljska propaganda je kao pravna kategorija ilegalna, pa bi trebala da snosi i određene konsekvence.
Dakle, trebali bi da se ugledamo na Rusku federaciju koja je prešla sa reči na dela. Rusi su, naime, zakonom predvideli posebno registrovanje nevladinih organizacija koje dobijaju finansijsku pomoć iz inostranstva, a koje su politički angažovane. Te organizacije sada se u Rusiji vode kao strane organizacije i pod strogom su finansijskom kontrolom. U slučaju kršenja zakona, za odgovorno lice predviđena je zatvorska kazna do dve godine, i novčana do 300 hiljada rubalja. U novom zakonu se navodi da će dokumenta koja u medijima ili na Internetu objave nevladine organizacije morati da sadrže poruku da su ih obelodanile nevladine organizacije sa statusom stranih službi.
Koliko su Rusi u pravu uskoro će se uveriti i zvanični Beograd. Predsednica Helsinšog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko potvrdila je da će se pojaviti kao svedok Hrvatske pred međunarodnim sudom pravde u Hagu u procesu protiv Srbije za genocid, ali se zauzela za uzajamno povlačenje tužbi dve države, prenosi Beta. Po sopstvenom priznanju Biserko ne vidi ništa sportno što se našla na spisku svedoka u procesu protiv Srbije. „Budući da su obe strane u sporu – Srbija i Hrvatska – dostavile sudu listu svojih svedoka, verujem da je informaciju pustio državni vrh. Naime, videvši moje ime na spisku svedoka, neko iz srpskog pravnog tima je vest prosledio vrhu države, a oni medijima“, rekla je Sonja Biserko i dodala da je to urađeno kako bi ona na vreme bila zastrašena.
Ukoliko je zaista tačno da se vlast tek sada setila da iznosi podatke o neprijateljskoj delatnosti pojedinih predstavnika NVO, onda jedino što možemo da zaključimo je – kasno su se setili. Korov nikne gde god stigne, ali ako ga na vreme ne iščupamo iz korena izlažemo se opasnosti da nam zaparloži životnu sredinu. Figurativno rečeno, upravo nam se to dešava.
Predrag Prokopljević
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.