Afera „Loto”: oštećena kuglica s brojem 21

Izvor: Politika, 31.Jul.2015, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afera „Loto”: oštećena kuglica s brojem 21

Uočena ogrebotina je toliko zanemarljiva da je minimalna verovatnoća da je ona mogla da utiče na regularnost izvlačenja, nezvanično saznaje „Politika”

Kuglica sa brojem 21 u 59. kolu izvlačenja igre na sreću loto bila je mehanički oštećena, odnosno izgrebana. Prema prvim informacijama, kuglica nije oštećena u bubnju, a kada je i na koji način došlo do grebanja trebalo bi da utvrdi dalja istraga. „Politikin” sagovornik blizak istrazi navodi da je pomenuto oštećenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << toliko malo da su šanse da je ono moglo da utiče na regularnost izvlačenja svedene na minimum.

– Poseban ton čitavom slučaju daje činjenica da je oštećenje utvrđeno baš na kuglici sa brojem 21. Da je kuglica oštećena otkriveno je prilikom veštačenja zaplenjene opreme za izvlačenje igre na sreću loto. Svim kuglicama izmereni su težina i obim i nisu uočena nikakva odstupanja. Ogrebotina na kuglici 21 je otkrivena sasvim slučajno. Primetio ju je jedan od inspektora koji je bio uključen u veštačenje – navodi „Politikin” sagovornik.

U „Državnoj lutriji Srbije” ostali su pri ranijem stavu da ne žele da komentarišu nikakva saznanja dok traje istraga.

Poslednje kolo igre na sreću loto izazvalo je sumnju kada se u utorak uveče tokom izvlačenja broj 21 najpre pojavio u grafici na ekranu, a tek posle nekoliko trenutaka izvučen je iz bubnja. Posle naizgled regularnog izvlačenja prva tri broja – 4, 33 i 12, iz bubnja je izvučena četvrta kuglica sa brojem 27. Na ekranu se, međutim, najpre pojavio broj 21, a odmah potom 27 kao peti broj. Prikazan je i broj dobitnika sa pet pogodaka iako peta kuglica zvanično još nije bila izvučena. Tek onda je iz bubnja izašla kuglica sa brojem 21.

Dan posle spornog izvlačenja javnosti se obratila republički javni tužilac Zagorka Dolovac, navodeći da je nadležno tužilaštvo od policije zatražilo sve neophodne informacije kako bi se utvrdila eventualna odgovornost u vezi sa izvlačenjem brojeva. Ona je dodala da je nadležno tužilaštvo odlučilo da ceo slučaj detaljno ispita i poručila da će svi odgovorni biti procesuirani bez obzira na funkciju koju obavljaju i poziciju koju imaju.

Javnosti se pre dva dana obratio i ministar policije iznoseći informaciju da je desetak osoba poligrafski testirano, da je zaplenjena računarska oprema, kao i diskovi na kojima se nalaze podaci o svim uplatnim listićima iz Srbije.

Vulović na poligrafu

Aleksandar Vulović, do pre dva dana direktor „Državne lutrije Srbije”, prošao je poligrafsko testiranje povodom incidenta koji se dogodio tokom 59. kola igre na sreću loto, saznaje nezvanično „Politika”. Poligraf su prošli i svi ostali testirani poslednja dva dana – njih deset.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.