Ademi oslobođen, Norcu sedam godina zatvora

Izvor: Blic, 30.Maj.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ademi oslobođen, Norcu sedam godina zatvora

Oslobođen otužbe: Rahim Ademi

Prvooptuženi u sudskom procesu za ratne zločine protiv civila u vojnoj akciji Medački džep, Rahim Ademi, oslobođen je optužbe, dok je drugooptuženom Mirku Norcu dosuđena kazna od sedam godina zatvora.

Presudu je, nakon gotovo godinu dana od početka suđenja, saopštio predsednik sudskog veća Županijskog suda u Zagrebu Marin Mrčela. Obojici penzionisanih generala sudilo se po komandnoj odgovornosti. Njima se stavljalo na teret >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << što nisu preduzeli predviđene mere da spreče ubistva civila tokom i nakon akcije, pljačku njihove imovine, razaranje kuća i maltretiranja ratnih zarobljenika. Postupak protiv Ademija i Norca hrvatsko pravosuđe preuzelo je od Haškog suda.

Advokati generala Mirka Norca najavili su da će se žaliti Vrhovnom sudu. Oni su rekli da smatraju da je presuda Županijskog suda u Zagrebu nezakonita, a žalbu je najavilo i tužilaštvo, no Rahim Ademi, koji je u istom procesu oslobođen optužbi za ratne zločine nad civilima, zajedno sa svojim advokatima nije krio zadovoljstvo zbog presude.

Advokat Željko Olujić novinarima je rekao kako smatra da imaju dovoljno elemenata za rušenje presude, posebno za onaj njen deo u kojem je Norac osuđen jer nije preduzeo postupke da spreči zločine.

Olujić je rekao da u vreme kada je zločin izvršen hrvatsko zakonodavstvo nije poznavalo taj aspekt krivice za zločin.

Rahim Ademi, koga je sud oslobodio po svim tačkama optužnice, zahvalio je sudskom veću na, kako je rekao, korektnom postupku, kao i svim ratnim veteranima i ostalima na podršci tokom suđenja.

"Živim u agoniji od 1993. i sad konačno mogu normalno nastaviti da živim", rekao je Ademi, dodajući da zna da nije kriv i da je očekivao oslobađajuću presudu, koju je i njegova supruga Anita ocenila "jedino pravednom".

Portparol Glavnog državnog tužilaštva Martina Mihordin najavila je da će tužilaštvo uložiti žalbu u odnosu na oba okrivljena.

Predsednik sudskog veća Marin Mrčela izjavio je nakon čitanja presude da se pri izricanju kazne Norcu vodilo računa da je od zločina prošlo puno godina, da je Norac tada bio vrlo mlad, ali i da ratni zločin ne zastareva.

Za dve tačke optužnice po kojima je osuđen, Norac je kažnjen s po pet godina zatvora, odnosno jedinstvenom kaznom od sedam godina.

Mrčela je rekao da sud nije našao razloge za ublažavanje te kazne koja je po zakonu koji je važio 1993. mogla iznositi najmanje pet, a najviše 20 godina zatvora.

Norac već izdržava kaznu zatvora od 12 godina na koju je osuđen 2003. zbog ratnog zločina nad civilima 1991. na gospićkom području.

U slučaju da mu Vrhovni sud potvrdi i presudu za Medački džep moći će tražiti da mu se odredi jedinstvena zatvorska kazna za ta dva slučaja.

Sud se u tom slučaju, prema Kaznenom zakonu, mora držati pravila da jedinstvena kazna zatvora mora biti veća od svake pojedinačne utvrđene kazne, ali ne sme dosegnuti njihov zbroj.

U slučaju Norca to bi značilo da mu kazna ne bi mogla biti manja od 12 godina, na koliko je osuđen za zločine na gospićkom području, ali ni veća od 19 godina koliki je zbir dve kazne.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.