AŽC: 92 odsto devojaka doživelo seksualno uznemiravanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2018, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AŽC: 92 odsto devojaka doživelo seksualno uznemiravanje

Istraživanje Autonomnog ženskog centra (AŽC) pokazalo je da je čak 92 odsto devojaka od 18 do 30 godina u Srbiji doživelo neki oblik seksualnog uznemiravanja, piše "Blic" u izdanju od nedelje.

Svaka treća devojka, kako se navodi, doživela je neželjeno priljubljivanje, unošenje u lice, dodirivanje, dok lascivne poruke i pozive, dobija šest od deset devojaka.

Istraživanje "Mladi i iskustvo seksualnog uznemiravanja" bavilo se koliko je seksualno uznemiravanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Srbiji rasprostranjeno, ali i da li mladi umeju da ga prepoznaju, a rezultati koji su dobijeni nakon nekoliko meseci anketiranja mladih žena, poražavajući su - svaka druga devojka doživela je da joj na ulici nepoznati muškarci šalju poljupce, oblizuju usne, ali i zvižde dok prolaze pored njih, piše "Blic".

Prema podacima iz istraživanja, sa seksualnim uznemiravanjem susreću se mlade žene uzrasta od 18 do 30 godina, a nema pravila da li je neka od njih završila školu, fakultet, da li je zaposlena ili ne.

Skoro svaka ispitanica barem jednom u životu susrela se s jednim ili više oblika seksualnog uzneiravanja - na ulici, poslu, u autobusu ili prodavnici, dok je 14 odsto ispitanih žena doživelo sve vrste seksualnog uznemiravanja, od neprimerenih nadimaka, slanja poljubaca, lascivnih poruka...

Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra kaže za taj list da je Srbija tek od prošle godine takva i slična ponašanja kvalifikovala kao krivično delo polno uznemiravanje za koje je zaprećena novčana kazna ili kazna zatvora do šest meseci.

"Sve radnje sa seksualnom konotacijom koje čine da se osećamo poniženo ili uplašeno jesu krivično delo" , kaže ona.

Ovo krivično delo se goni po službenoj dužnosti jedino kada je reč o maloletnim žrtvama, što znači da bi punoletne žene morale da angažju sopstvene advokate.

Više od 90 odsto mladića misli da je dodirivanje, unošenje u lice, trljanje o telo i priljubljivanje seksualno uznemiravanje, dok 40 odsto momaka smatra da davanje nadimaka sa seksualnom konotacijom takođe predstavlja seksualno uznemiravvanje.

Od 1. juna 2017. pa do kraja te godine podneto je 25 krivičnih prijava protiv punoletnih lica zbog polnog uznemiravanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Naslovna strana za nedelju, 14. oktobar 2018. godine

Izvor: Beta, 14.Okt.2018

Dnevni listovi na naslovnim stranama od nedelje, 14. oktobra prenose rezultate istraživanja o seksualnom uznemiravanju, pišu o predstojećem putovanju srpskog patrijarha Irineja u Crnu Gore i o tome kako žive bivši predsednici Srbije, SRJ i SCG.ALO - "Ko smešta Zvezdi", naslov je teksta povodom...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.