Izvor: B92, 05.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

10 godina za člana Zemunskog klana

Beograd -- Pripadnik Zemunskog klana Darko Milićević osuđen na 10 godina zatvora zbog ubistva Gorana Trajkovića.

Trajković je ubijen 21. avgusta 2002. u Zvečanskoj ulici u Beogradu, a prema optužnici ubili su ga pripadnici klana Darko Milićević i Milan Jurišić. Posle ubistva, sa mesta zločina ih je odvezao Ninoslav Konstantinović.

Protiv Mlićevića je bio izdvojen postupak od ostalih pripadnika Zemunskog klana jer je izručen iz Švedske, gde je uhapšen.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Reč je o prvoj presudi protiv nekog od pripadnika Zemunskog klana u Posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu.

Pročitan iskaz Krsmanovića iz SUP-a

U Posebnom odeljenju Okružnog suda počelo suđenje za ubistvo Marka Petrovića. Sudsko veće je na početku suđenja pročitalo iskaz iz policije u kom je Dušan Krsmanović priznao učešće u ubistvu Petrovića. U iskazu, datom tokom policijske akcije Sablja 2003, Krsmanović je rekao da je Dušan Spasojević, vođa Zemunskog klana, naredio ubistvo Marka Petrovića, koji je takođe bio član tog klana. Ubistvo je, prema iskazu, organizovano jer se Spasojević plašio da Petrović sarađuje s policijom. Krsmanović je tada za ubistvo optužio Milana Jurišića, dok je kao saučesnike označio Miladina Suvajdžića i Dejana Milenkovića.

Dejan Milenković je danas Dušana Spasojevića optužio da je organizovao nekoliko ubistava. Milenković je u sudu na početku suđenja za ubistvo Petrovića optužio Spasojevića da je naredio i to ubistvo i dodao da je Spasojevića i drugog vođu klana Mileta Lukovića upoznao 1995. i da je bio pripadnik njihove grupe i da nije smeo da ih napusti. "Ubistvo Petrovića nije jedino ubistvo jer je Spasojević naređivao ubistvo kada neko iz grupe nije bio pod kontrolom", rekao je Milenković i priznao da je uništio Petrovićev automobil posle ubistva.

Dejan Milenković je bio jedan od vodećih članova Zemunskog klana i optužen je za učešće u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića. Uhapšen je 16. juna 2004. u Solunu, a Srbiji izručen u februaru 2005. Dao je detaljan iskaz specijalnom tužiocu i predložen za svedoka-saradnika. Sudsko veće je taj predlog odbilo, ali je Vrhovni sud ponovo zatražio da se razmotri da Milenković dobije status svedoka saradnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.