Izvor: RTS, 28.Maj.2024, 05:53

Шпанија, Норвешка и Ирска формално признале палестинску државност; израелски тенкови у центру Рафе

Сукоб Израела и Хамаса – 235. дан. Шпанија, Норвешка и Ирска формално признале палестинску државност. Шпански премијер најављује да ће то бити у границама из 1967. године, док ирски премијер најављује отварање амбасаде у Рамали. Очевици јављају да су израелски тенкови >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << стигли до центра Рафе. Због напада на тај град, Алжир је тражио хитну седницу Савета безбедности УН-а. Израелски премијер негира да блокира постизање споразума о примирја и ослобађењу талаца.
Дан после бруталног израелског напада, у кампу близу Рафе – далеко од војних операција, у којем је погинуло је најмање 45 Палестинаца, а десетине је рањено пристижу реакције међународне заједнице.
Катар тврди да би синоћни израелски напад на Рафу могао да доведе до новог одлагања преговора о прекиду ватре и размени талаца. Оштре осуде стигле су и из Саудијске Арабије, Египта,Турске и других земаља.
Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху каже да циљ напада није био да изазове цивилне жртве и да ће бити истражен. Пориче тврдње да избегава постизање споразума о заустављању ватре и ослобађење талаца.
УНВРА наводи да су извештаји из Рафе ужасавајићи и да је реч о "паклу на земљи".
Каиро је саопштио да је један од египатских војника погинуо током пуцњаве у близини границе са градом Рафа у Гази, што, изгледа, потврђује извештаје о смртоносном окршају са израелским трупама, пише Тајмс ов Израел.
Хути су саопштили да су извршили нападе на три брода у Индијском океану и Црвеном мору и два америчка разарача у Црвеном мору, међутим нема извештаја о резултатима удара.
Хезболах је гранатирао север Израела, после чега су израелски авиони бомбардовали ракетне лансере Хезболаха у Либану.
Палестину данас званично признају Шпанија, Ирска и Норвешка.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.