SMS prevarama uzeli 503 miliona dinara

Izvor: Vesti-online.com, 28.Maj.2013, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SMS prevarama uzeli 503 miliona dinara

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv 18 okrivljenih za SMS prevare u televizijskim kvizovima i emisijama o horoskopu, kojima je oštećeno više od 160.000 građana Srbije, saopštio je danas tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Građani su oštećeni za 319 miliona dinara, a grupa optuženih je sebi pribavila 503 miliona dinara, naveo je Radisavljević. Oštećeni su i građani koji su upućivali telefonske pozive i SMS poruke >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << iz Švajcarske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Švedske i Danske.

  Sve vreme, tokom kviza, pozivi oštećenih su držani na čekanju

 

Optuženi su vlasnici i direktori preduzeća "Fonlider" osnovanih u Srbiji, Nemačkoj, Crnj Gori i Republici Srpskoj i RTV "Duga", "MHC" i MHC "Telekomunkacije" i drugih privrednih društava, kao i zaposleni u tim preduzećima koji su učestvovali u organizovanju televizijskih, radio kvizova i astroloških emisija. Oni se terete da su lažno predstavljali da se građani mogu uključiti u te emisije i dobiti vredne nagrade.

 

"Rade Jovičić, vlasnik preduzeća 'Fonlider', Radivoje Pušonja, direktor preduzeća 'Fonlider' kao i Dušan Morača, vlasnik i direktor RTV 'Duga' i RTV 'Astro' su organizovali kriminalnu grupu čiji su pripadnici postali zaposleni u ovim preduzećima, kao i vlasnici i odgovorna lica u preduzećima 'MHC' i MHC 'Telekomunkacije'

i druga privredna društva", naveo je Radisavljević.

 

Radisavljević je istakao da postoji opravdana sumnja da je ta organizovana kriminalna grupa u od 1. januara 2009. godine do 27. novembra 2012. godine organizovala i emitovala radio i televizijske kvizove u kojima za tačne odgovore na jednostavna pitanja su nuđene robne i novčana nagrade.

 

"Građani su studio pozivali preko telefonskih brojeva sa takozvanom dodatom vrednošću tako da je cena poziva bila posebno tarifirana i kretala se od 0,5 do dva evra po minutu. U toku emitovanja kvizova građani koji su pozivali radio i televizijske stanice ili slali SMS poruke preko posebno tarifiranih telefonskih brojeva nisu uključivani u program", naveo je Radisavljević.

 

Sve vreme su njihovi pozivi držani na čekanju na uključenje kako bi se uvećali troškovi poziva. U kvizovovima nije isplaćena nijedna novčana nagrada niti podeljen

obećani robni poklon. Kako bi se stvorio privid da se kvizovi regularno odvijaju, u emisije su uključivani članovi organizovane kriminalne grupe čiji je zadatak bio da se javljaju sa redovnih telefonskih brojeva od kojih su neki bili i u studiju i glumili učesnike kvizova.

 

Optužnica je podignuta protiv Radeta Jovičića, Radivoja Pušonje, Dušana Morače, Save Morače, Vlade Stevanovića, Ivane Nikolić, Marka Gajića, Marka Šolajića, Sretanke Morače, Jožice Plevnik, Aleksandre Đerić, Jasne Krsmanović, Aleksandara Lazića, Zorana Majdaka, Branka Kostića, Marka Aćimovića, Čedomira Tasovca i Vladana Petrovića.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Optuženi za SMS prevare

Izvor: Akter, 29.Maj.2013, 09:02

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv 18 okrivljenih za SMS prevare u televizijskim kvizovima i emisijama o horoskopu, kojima je oštećeno više od 160.000 građana Srbije, saopštio je juče tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.