Posle Tojote, i Honda masovno povlači vozila

Izvor: Blic, 10.Feb.2010, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle "Tojote", i "Honda" masovno povlači vozila

Japanski drugi po veličini proizvođač automobila, kompanija "Honda", potvrdila je danas da zbog neispravnih vazdušnih jastuka povlači oko pola miliona vozila širom sveta, od čega je većina u SAD.

"Hondina" odluka objavljena je samo dan nakon što je "Tojota", najveći proizvođač automobila na svetu, saoštila da će zbog problema sa kočnicama ponovo biti pregledano više stotina hiljada vozila, među >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kojima i najprodavaniji hibrid na svetu "prijus", prenele su danas svetske agencije.

Dva istovremena masovna opoziva kola zbog tehničkih problema teško su pogodila gigantsku japansku automobilsku industriju, koja poslednjih decenija obara svetske rekorde po broju prodatih i proizvedenih vozila, upozoravaju analitičari.

"Hondin" najnoviji opoziv ukupno 438.000 automobila odnosi se na popularne modele "akord" i "sivik" iz 2001. i 2002. godine, zbog problema sa vazdusnim jastucima ispred vozača. Među opozvanim vozilima su i minivan "odisej", sportsko-terensko vozilo CR-V i "akura" iz 2002.

Kompanija je isti tehnički problem sa oko 514.000 vozila rešavala 2008. i 2009. godine, a pre 12 dana "Honda" je objavila plan opoziva 646.000 vozila povodom problema s električnim podizačima stakala.

Pored 379.000 kola opozvanih u SAD, "Honda" će na tehnički pregled pozvati oko 42.000 vozila u Kanadi, nekoliko hiljada u Japanu i oko 13.000 jedinica u drugim zemljama.

"Honda" je priznala da je 12 osoba povređeno u vezi sa problemima koji su se javili sa vazdušnim jastucima u SAD u julu 2009, a registrovan je i jedan incident sa smrtnim ishodom u maju 2009.

Finansijski direktor "Honde" Joići Hojo izjavio je da će opoziv oko pola miliona vozila najverovatnije koštati između dve i tri milijarde jena (od 22 do 33 miliona dolara).

Sva opozvana vozila izrađena su u "Hondinim" američkim i kanadskim pogonima, a vazdušne jastuke proizvela je japanska korporacija "Takata", koja snabdeva i niz drugih auto-kompanija u svetu.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I “Honda” povlači vozila

Izvor: Capital.ba, 10.Feb.2010

TOKIO, Reputacija japanskih proizvođača automobila pretrpjela je još jedan udarac, jer je - nakon 'Tojote' - i 'Honda' najavila da će povući još 437 000 vozila širom svijeta zbog greške u bezbjednosnim vazdušnim jastucima. U novembru 2008. godine drugi po veličini japanski proizvođač automobila...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.