SAD i EU pomažu dijalog sa Prištinom

Izvor: S media, 29.Sep.2010, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i EU pomažu dijalog sa Prištinom

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton izjavila je danas da su SAD i EU spremne da pomognu kako bi Beograd i Priština postigli dogovor, ali je to "na liderima i narodima dve strane koji će morati da donesu odluke o svojoj budućnosti".

"Lično sam veoma puna nade povodom mogućnosti koje stoje pred tim narodima, ako prepreke budu prevazidjene", ukazala je američka zvaničnica u >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Vašingtonu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

Hilari Klinton pozdravila je napore Unije u rešavanju spora izmedju Srbije i Kosova i rekla da su SAD i EU posvećene pružanju pomoći zemljama Balkana u njihovim naporima na putu integracije u evroatlantsku zajednicu.

Klinton je dodala i da se raduje predstojećoj poseti Beogradu i Prištini kroz, kako je rekla, desetak dana.

"Radujem se poseti Beogradu i Prištini i mogućnosti da razgovaram ne samo s liderima već i gradjanima", rekla je Hilari Klinton.

Ketrin Ešton izjavila je da je veoma važno za napredak u rešavanju pitanja Kosova, da EU, Beograd i Priština saradjuju u tom procesu.

"To sam rekla i predsedniku (Srbije Borisu) Tadiću i (kosovskom) premijeru (Hašimu) Tačiju prošle nedelje, da svi moramo da budemo uključni u taj proces i da budemo konstruktivni u dijalogu, kako bi se našao put napred, a to je evropska budućnost za obe strane", rekla je Ešton.

Dve zvaničnice razgovarale su i o predstojećem samitu SAD-EU u Lisabonu u novembru, kao i o naporima za nastavak pregovora Izraela i Palestinaca i nuklearnom programu Irana i diplomatskom rešavanju tog problema.

"Radujemo se samitu u Lisabonu u novembru, jer smo jači kada radimo zajedno", rekla je Klinton, dodavši da SAD smatraju da je partnerstvo te zemlje sa EU ključno za globalni mir i bezbednost.

(Beta)
Pogledaj vesti o: Hilari Klinton

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hillary Clinton u oktobru na Balkanu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Sep.2010

Američki državni sekretar Hillary Clinton idućeg mjeseca posjetiće Balkan, potvđeno je iz Stejt Departmenta u utorak. Plan puta biće saopšten naknadno, a prema nezvaničnim informacijama, Clinton će posjetiti Sarajevo i Beograd. Pitanje Balkana biće na dnevnom redu i današnjeg sastanka Hillary...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Dodik očekuje sastanak sa Hilari Klinton

Izvor: Blic, 29.Sep.2010

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da vjeruje da će sastati sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, ukoliko ona bude dolazila u BiH, i da će, ako tema budu ustavne promjene, iznijeti stav da Srpska neće učestvovati u razgovorima koje vode stranci i u njima učestvuje OHR....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.