Prvi susret Klintonove i Lavrova

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 07.Mar.2009, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi susret Klintonove i Lavrova

Ženeva -- Državna sekretarka SAD Hilari Klinton i šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov su na svom prvom sastanku sinoć u Ženevi izneli različite stavove o Kosovu.

Klintonova je posle sastanka čestitala rukovodstvu Kosova prvu godinu nezavisnosti, dok je Lavrov upozorio da je nezavisnost Kosova "opasnost" za stabilnost na Balkanu. Zapadne agencije takođe ukazuju da, uprkos jasno opuštenoj atmosferi između dvoje zvaničnika, ipak nisu nestala mnoga pitanja o kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se ne slažu, kao što su Gruzija i nezavisnost Kosova.

Klintonova je rekla da će SAD nastaviti da podržavaju Kosovo, a Lavrov da nezavisnost Kosova krši važeću rezoluciju Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine i izrazio nadu da se situacija na Balkanu može stabilizovati.

Lavrov je rekao da je Rusija spremna da doprinese jačanju sigurnosti Balkana.

Oni su, kako prenosi agencija Rojters, priznali da ostaju nesuglasice oko mnogo pitanja: od američkog stava o Kosovu, do ruske invazije na Gruziju i različitih shvatanja o tome kako izvršiti pritisak na Iran zbog nuklearnog programa.

Klintonova je rekla da je bila "iskrena razmena mišljenja o temama o kojima se ne slažemo", a Lavrov da bi "bilo preterano reći da smo se složili o svemu".

Lavrov je ipak kazao da su se saglasili da "u vezi sa svim pitanjima, uključujući i ona o kojima se ne slažemo, sarađujemo u duhu partnerstva, pošteno i otvoreno".

Sporazum o naoružanju

SAD i Rusija su se složili da sklope novi sporazum o smanjenju strateškog naoružanja do kraja ove godine.Krajem godine ističe sadašnji Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (START).

"Nameravamo da postignemo sporazum do kraja godine. Ovo je od najvećeg prioriteta za naše vlade", rekla je američka državna sekretarka Hilari Klinton posle prvog sastanka sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom u Ženevi.

Lavrov je rekao da će Rusija "učiniti sve da zaključi taj sporazum". START 1 koji ističe krajem ove godine, ograničava vojni arsenal dve države i bio je potpisan za vreme Hladnog rata.

Razmimoilaženje oko Kosova

Kosovo predstavlja jedno od ozbiljnih razmimoilaženja između Moskve i Vašingtona, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov nakon susreta sa Hilari Klinton.

"Smatramo da je (jednostrano) proglašena nezavisnost Kosova nelegalna", kazao je šef ruske diplomatije, prenela je agencija Itar-tas. Klintonova je kazala da je stav prema Gruziji jedna od glavnih razlika između dve zemlje.

Šef ruske diplomatije je takođe rekao da će Rusija i SAD pokušati uskoro da dođu do sporazuma oko Irana i Severne Koreje i da će Rusija sarađivati sa SAD u pripremi konferencije o Avganistanu.

Klintonova je rekla da su njeni razgovori sa Lavrovom "novi početak" u preoblikovanju odnosa između SAD i Rusije i da je potrebno da u njihovim odnosima ima više poverenja, predvidljivosti i napretka.

"Ovo je novi početak ne samo da se poboljšaju naši odnosi, nego da bi se vodio svet u važnim oblastima", rekla je Hilari Klinton i dodala da su nuklearno oružje i nuklearna bezbednost glavni prioriteti.

Ona je rekla da na sinoćnim razgovorima nisu zaključeni nikakvi formalni sporazumi, ali da su obe strane zaintersovane da ponovo počnu pregovore o ograničenju naoružanja.

"Resetovanje" odnosa

Da bi pokazala volju za poboljšanje veza, Klintonova je sinoć Lavrovu poklonila malu žutu kutiju sa crvenim dugmetom, na kome je pisalo "resetovati", ali joj je Lavrov rekao da je reč pogrešno napisana na ruskom i da znači "preopteretiti".

"Kada su u pitanju američko-ruski odnosi, počeli smo od vrlo niske tačke. Od Hladnog rata međusobno neprijateljstvo nije bilo tako izraženo", izjavila je Hilari Klinton pred početak razgovora i dodala da je ovo prvi susret kojim se pokušave "resetovanje" međusobnih veza.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novo poglavlje u odnosima Moskve i Vašingtona

Izvor: Danas, 06.Mar.2009, 20:37

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je juče da su razgovori sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim otvorilo „novo poglavlje“ u američko-ruskim odnosima, i dodala da to ne znači da SAD dižu ruke od podrške svojim saveznicima.

Nastavak na Danas...

SAD i Rusija smanjuju strateške arsenale

Izvor: RTS, 07.Mar.2009

Na prvom zvaničnom susretu Hilari Klinton i Sergeja Lavrova dogovoreno sklapanje novog sporazuma SAD i Rusije o smanjenju strateškog naoružanja, izjavila Hilari Klinton posle sastanka sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom u Ženevi...Sjedinjene Američke Države i Rusija sklopiće novi sporazum o smanjenju...

Nastavak na RTS...

SAD podržavaju misiju EU na Kosovu

Izvor: RTV Pink, 07.Mar.2009

Balkan je u opasnosti da postane deo zaboravljene prošlosti, kaže Klinton. . . Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je sinoć u Briselu da su SAD podržale nove EU misije, poput one na Kosovu, gde SAD prvi put učestvuju u operaciji pod vođstvom i u sklopu bezbednosno-odbrambene politike...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.