Palestinska uprava odbila predlog Klintonove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2009, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palestinska uprava odbila predlog Klintonove

TEL AVIV - Palestinska uprava je danas odbila predlog američke državne sekretarke Hilari Klinton za obnovu mirovnih pregovora sa Izraelom, preneli su izraelski mediji izjavu glavnog palestinskog pregovarača Saeba Erekata.

Klintonova je, na sastanku sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Abu Dabiju, predložila da se pregovori o konačnom mirovnom sporazumu obnove na osnovi razumevanja o izgradnji u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, koje su postigli specijalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << američki izaslanik za Bliski istok Džorddz Mičel i izraelska vlada, rekao je Erekat.

On je potvrdio da je palestinska strana odbila tu ponudu, a na konferenciji za novinare posle sastanka Abas je izjavio da je rekao Klintonovoj da nema pregovora ako Izrael ne zamrzne izgradnju u naseljima, preneo je Radio Izrael. On je dodao da je Izrael prešao "crvenu liniju" u nedavnom otporu palestinskim neredima na Brdu hrama u Jerusalimu, gde se nalazi džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu.

Pred sastanak Erekat je rekao da je potpuno zaustavljanje izgradnje naselja ključno za obnovu mirovnih pregovora i da i dalje postoje razlike između dve strane. Klintonova posle Abu Dabija dolazi u drugu posetu Izraelu otkako je Barak Obama predsednik SAD.

Ona će se sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom koji odbija da ispuni uslov Palestinaca, ali je voljan da se vrati za pregovarački sto bez postavljanja preduslova. Netanijahu izgradnju novih domova za Jevreje u postojećim naseljima pravda prirodnim rastom stanovništva.

To je glavni kamen spoticanja za obnovu pregovora. Pitanje je da li Klintonova može da nađe srednje rešenje, da navede obe strane da učine neki kompromis, da li može da od Izraelaca dobije pristanak na zamrzavanje izgradnje ili od Palestinaca da se vrate za pregovarački sto bez toga. Pošto se Palestinci i dalje drže svog stava, ispitaće da li ime mesta za manevar u Izraelu.

U međuvremenu je izraelski minitar odbrane Ehud Barak upozorio da zastoj u mirovnim pregovorima koristi samo militantnoj palestinskoj organizaciji Hamas koja vlada pojasom Gaze i rival je Abasovom umerenijem Fatahu.

"Ćorsokak u mirovnom procesu će samo služiti Hamasu i drugim ekstremističkim elementima u regionu", naveo je Barak u saopštenju, naglasivši da je "od suštinske važnosti za sve strane da učine napore da počnu pregovori". On je izrazio poštovanje za napore Klintonove koji jačaju sposobnost da se da pozitivni diprinos obnovi diplomatskog procesa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.