Obama zaređao pobede i uzeo „Gremi“

Izvor: Blic, 12.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama zaređao pobede i uzeo „Gremi“

Barak Obama, demokratski kadidat koji grabi ka ulasku u predsedničku trku, imao je nezaboravan vikend. Trijumfovao je nad rivalkom Hilari Klinton četiri puta za redom, a niz pobeda je okončao ubedljivom pobedom na kokusu u Mejnu. Nadigrao je i bivše predsednike Bila Klintona i Džimija Kartera osvojivši „Gremi" za najbolju audio-verziju knjige. U panici i nemogućnosti da osujeti njegov napredak, Klintonova je rešila da reorganizuje sopstveni tabor i nakon dugogodišnje saradnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << otpusti menadžera svoje kampanje.

Obama je u državi Mejn osvojio 59 odsto, a Hilari 41 odsto glasova na kokusima, koji su u 420 gradova i mesta privukli rekordan broj demokrata, uprkos snegu i niskim temperaturama. Obama je u Mejnu osvojio 15, a Klintonova devet delegata za nacionalnu konvenciju u avgustu u Denveru, na kojoj će za predsedničku nominaciju biti neophodno 2.025 delegata.

Prema najnovijim anketama, Obami se smeše pobede i na sutrašnjim predizborima u Virdžiniji, okrugu Kolumbija i Merilendu. Međutim, 4. marta ga očekuju glasanja u Teksasu i Ohaju, gde su glasači, barem do sada, snažnu prednost davali bivšoj prvoj dami.

Klintonova je do sada osvojila 1.136 delegata, uključujući i superdelegate, koji se odvojeno biraju, dok Obama ima 1.108 delegata.

Senator Ilinoisa je pobedu začinio i „Gremi" nagradom u kategoriji za audio-knjigu pod nazivom „Odvažnost nade: Misli o oživljavanju američkog sna" i pobedio Bila Klintona i Džimija Kartera, bivše predsednike SAD.

Klintonova je posle serije poraza odlučila da otpusti dugogodišnjeg menadžera svoje kampanje i blisku prijateljicu Peti Solis Dojl, što je potez koji su članovi njenog tabora opisali kao „razumljivu, tihu tranziciju." Na taj položaj Hilari je postavila drugu blisku prijateljicu Megi Vilijams, koja je bila šef osoblja kada je Hilari bila prva dama.

Mekejn (71), vodeći republikanski kandidat, izgubio je od Majka Hakabija, bivšeg guvernera iz Arkanzasa, u Kanzasu, Luizijani i Vašingtonu. Mekejn ima podršku 719 delegata od ukupno 1.191, koliko je potrebno da bi bio izabran za predsedničkog kandidata, dok Hakabi ima podršku 234 delegata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.