Niko iz Srbije na sahrani Havela

Izvor: B92, 23.Dec.2011, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niko iz Srbije na sahrani Havela

Prag -- U Pragu održana ceremonija sahrane Vaclava Havela, bivšeg predsednika Češke, disidenta i dramskog pisca. Sahrani prisustvovali brojni evropski lideri.

Agencije javljaju da je bilo prisutno oko 50 delegacija iz celog sveta, bivši i sadašnji državnici.

U Katedralu Svetog Vida bili su britanski premijer Dejvid Kameron, francuski predsednik Nikolas Sarkozi, kao i američka državna sekretarka Hilari Klinton i njen muž, bivši američki predsednik Bil Klinton. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbiju predstavlja ambasadorka u Pragu Maja Mitrović.

Sahrani su prisustvovali i vođa nezavisnog poljskog sindikata Solidarnost Leh Valesa, predsednici Slovačke, Austrije, Nemačke, Mađarske, baltičkih zemalja, Gruzije, kao i predsednici Evropskog parlamenta i Evropske komisije Ježi Buzek i Žoze Manuel Barozo.

Svet je došao u Prag da mu oda poštu, kako je kazala bivša šefica američke diplomatije Medlin Olbrajt kao jednom od najpoštovanijih državnika planete.

Iz regiona, sahrani su prisustvovali predsednici Hrvatske Ivo Josipović, Crne Gore Filip Vujanović, Makedonije Đorđi Ivanov i predsednica Kosova Atifete Jahjaga, kao i bivši predsednici Slovenije Milan Kučan i Hrvatske Stipe Mesić.

Delegacije Bosne i Hercegovine i Srbije nisu iz Sarajeva i Beograda otišle na sahranu u Pragu, kojoj ne prisustvuju ni zvanični predstavnici Rusije, Belorusije i Azerbejdžana.

Nakon bogosluženja uz Rekvijem Antonjina Dvoržaka češki predsednik Vaclav Klaus oprostio se u ime Čeha od svog prethodnika na čelu zemlje podsećanjem na to šta nikako ne sme da ode u istoriju zajedno sa Havelom.

"Sloboda je univerzalni princip i kada je oduzimaju bilo kome, to ugrožava i našu slobodu. Reč ume da ubije i leči, ume da menja svet. Ne odlazi to da treba govoriti neprijatne istine, da moramo da razmišljamo o manjinskim istinama i raspravljamo o njima. Ne odlazi to da će naša domovina biti takva kakvu je mi stvaramo", kazao je Klaus.

Sadašnji češki predsednik koji je tokom Havelovog života vrlo često ulazio sa njim u oštre političke polemike, između ostalog i zbog bombardovanja bivše Jugoslavije i priznanja Kosova danas je istakao da postoje retki smrtnici kojima je dato da sve te velike misli dohvate i pretoče u svoj život.

"Vaclav Havel bio je jedan od njih", kazao je Klaus.

Prvi šef Havelove predsedničke kancelarije, sadašnji šef češke diplomatije knez Karel Švarcenberg objasnio je šta znači Havelova parola iz dana plišane revolucije "Istina i ljubav pobediće laž i mržnju".

"Njegov moto bio je istina i ljubav, jer samo ljubav moze da nas natera da osluškujemo i istinu drugih, ljubav nas vodi ka pokornosti.

Predsedniče, za istinu i ljubav ćemo se i dalje boriti. Možete da računate na nas", kazao je Švarcenberg.

Pred početak bogosluženja na glas crkvenih zvona i zvuk sirena u Pragu cela Češka zastala je i zamrla u podne u poslednjem minutu ćutnje u znak pošte simbolu pretvaranja Češke i Slovačke iz totalitarnih sovjetskih satelita u moderne evropske demokratije.

Zvuk zvona sa katedrale prati i počasnu stražu koja nosi Havelov kovčeg u krematorijum na pogreb u najužem krugu porodice i prijatelja, a urna će biti položena u porodičnu grobnicu, gde je već sahranjena najvoljenija češka prva dama, prva Havelova supruga Olga.

Kao i u pogrebnoj povorci u kojoj ga je preko 10.000 Čeha ispratilo na Hradčane starom Kraljevskom stazom u sredu, prvog dana trodnevne žalosti, prolazak posmrtnih ostataka prate aplauzi zahvalnosti Havelu.

Prvi slobodno izabrani predsednik Čeha i Slovaka, poslednji predsednik Čehoslovačke, prvi nezavisne Češke, poznati dramski pisac, disident, politički zatvorenik koga je čehoslovačka "plišana revolucija" 1989. godine na čije čelo je stao iznela u predsednički zamak Hradčani, preminuo je u nedelju 18. decembra.

Dva i po meseca posle 75. rodjendana Havela je izdalo zdravlje narušeno boravkom po zatvorima i rakom pluća koji mu je operisan 1996. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.