Kritike Klintonovoj zbog uspona ID

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2015, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kritike Klintonovoj zbog uspona ID

Glavni kandidat demokrata za predsednika SAD Hilari Klinton našla se na udaru žestokih kritika tokom druge predsedničke debate kandidata Demokratske stranke u Ajovi zbog podrške američkoj invaziji na Irak, koju je njen protivkandidat Berni Sanders doveo u vezu sa nestabilnošću na Bliskom Istoku i usponom Islamske države.

Dan nakon serije terorističkih napada u Parizu u kojima je poginulo najmanje 129 ljudi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Sanders je kritikovao podršku Klintonove vojnoj intervenciji u Iraku 2002, ističući da je to "jedna od najtežih grešaka spoljne politike u modernoj istoriji Sjedinjenih Država".

"Rekao bih da je pogubna invazija na Irak, nešto čemu sam se snažno protivio, u velikoj meri razorila region i dovela do uspona Al Kaide i do ISIS-a", rekao je Sanders, američki senator iz Vermonta, preneo je Rojters.

Bivša američka državna sekretarka je uzvratila, navodeći da je terorizam bujao decenijama i posebno pomenula napade na SAD 11. septembra 2001.

Klinton je rekla da su nedavni nemiri u Libiji i drugim delovima Bliskog istoka nagoveštaj "luka nestabilnosti (koji se proteže) od Severne Afrike do Avganistana".

Kao predsednički kandidat pre osam godina i državni sekretar u administraciji predsednika SAD Baraka Obame, Klintonova je poznata po zalaganju za čvršće američko angažovanje u svetu, naveo je AP.

Proteklih sedmica, pozivala je na agresivniju ulogu SAD u sirijskom konfliktu, uključujući zonu zabrane leta, što je potez kome se Obamina administracija protivi.

Sanders i njen drugi rival iz Demokratske stranke, bivši guverner Merilenda Martin O'Mali, zauzeli su oštriji ton u razgovoru sa Klintonovom nego prošlog meseca, optuživši je, takođe, za blag odnos prema Vol Stritu i nespremnost da se usprotivi korporativnim interesima.

Svi kandidati su osudili napade u Francuskoj, a debata je počela minutom ćutanja za poginule, nakon čega su usledila pitanja iz spoljne politike da bi razgovor zatim prešao na ekonomske teme.

Od prve predsedničke debate Demokratske stranke pre mesec dana, prema anketama javnog mnjenja, Klintonova je u vođstvu za predsedničku nominaciju demokrata, za njom sledi Sanders, dok je O'Mali daleko iza njih na trećem mestu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NA UDARU Kritike Klintonovoj zbog uspona Islamske države

Izvor: Blic, 15.Nov.2015

Glavni kandidat demokrata za predsednika SAD Hilari Klinton našla se na udaru žestokih kritika tokom druge predsedničke debate kandidata Demokratske stranke u Ajovi zbog podrške američkoj invaziji na Irak, koju je njen protivkandidat Berni Sanders doveo u vezu sa nestabilnošću na Bliskom Istoku...

Nastavak na Blic...

Kritike Klintonovoj zbog uspona Islamske države

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Nov.2015

Des Moines - Glavni kandidat demokrata za predsjednika SAD Hilari Klinton našla se na udaru žestokih kritika tokom zbog podrške američkoj invaziji na Irak...Ona se u toku druge predsjedničke debate kandidata Demokratske stranke u Ajovi našla na udaru kritika zbog podrške invaziji na Irak koju...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.