Klintonova i Eštonova u Prištini

Izvor: RTS, 31.Okt.2012, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klintonova i Eštonova u Prištini

Hilari Klinton i Ketrin Ešton razgovarale u Prištini sa Atifetom Jahjagom i Hašimom Tačijem. Dijalog, koji su počeli premijeri Dačić i Tači, od suštinske je važnosti za dugoročnu stabilnost u regionu, izjavila državna sekretarka SAD. Želimo normalizaciju odnosa i da se svi građani osećaju slobodno, poručila Eštonova.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton razgovarale su u Prištini sa kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom i premijerom Hašimom Tačijem.

Hilari Klinton je, posle razgovora, rekla da sa Ketrin Ešton radi na unapređivanju političkog dijaloga Beograda i Prištine.

"Verujemo da je dijalog, koji je kosovski premijer počeo sa premijerom Srbije, od suštinske važnosti i da obezbeđuje put za dugoročnu stabilnost za širi region", rekla je državna sekretarka SAD u obraćanju novinarima.

Klintonova je pohvalila Tačija jer je, kako je rekla, "preuzeo politički rizik odlaskom na sastanak u Brisel". To je bila "hrabra i mudra odluka", rekla je Klintonova, navodeći da u Prištini ima istu poruku koju je prenela sinoć u Beogradu.

"SAD podstiče sve strane da nastave zajedničku primenu dogovora postignutih do danas i da normalizuju odnose koji su ključ napretka Srbije i Kosova", rekla je Klintonova.

Lidere kosovskih Albanaca pozvala je da pokažu dobru volju kada je o nastavku pregovora reč i da rade na rešavanju problema kosovskih Srba.

"Da budem apsolutno jasna. SAD je čvrsto posvećen suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova i hoćemo da vidimo proširenje vladavine prava na čitavoj teritoriji i protiv smo menjanja granica", navela je Klintonova.

Istakla je da su "granice suverenog Kosova su jasne" i dodala da je Kosovo za nju i za njenu porodicu "duboko lično pitanje i ne samo političko pitanje".

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, predstavnica EU Ketrin Ešton navela je da put ka evropskim integracijama nije lak i da ima mnogo posla.

"Želimo normalizaciju odnosa i da se svi građani osećaju slobodno. Verujem da će kosovski premijer doći na nastavak razgovora, a to očekujem i od premijera Srbije, koji je pokazao hrabrost. Radićemo u bliskoj saradnji sa SAD", rekla je Eštonova.

Dve zvaničnice razgovarale su i sa prestavnicima političkih stranaka na Kosovu. Posle tog susreta, Klintonova će otputovati u Albaniju.

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je da vlasti u Prištini treba dosta toga da urade na zakonodavstvu, suzbijanju kriminala i da uključe manjinske zajednice, dodajući da Kosovo nije još uvek "mesto iz snova".

"Iako je postignut uspeh u integrisanju Srba južno od Ibra, izazov ostaje sever Kosova. Boriću su i za građane na severu, razvojnim projektima. Prisustvo ilegalnih struktura, finansiranih iz Srbije, na severu otežava naš posao", rekao je Tači na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Tači se, kako je rekao, sa sagovornicama složio da je proces normalizacije odnosa sa Srbijom ključni uslov za normalizaciju regiona.

"Ali da budemo jasni, istorijski trenutak se neće vraćati nazad. Kosovski teritorijalni integritet je već spoznat u međunarodnoj zajednici. Dijalog je jedini put za integracije i katalizator za normalizaciju odnosa", rekao je Tači.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Klinton: Kosovo je za moju porodicu i mene lično pitanje

Izvor: Press, 31.Okt.2012

Američka državna sekretarka Hilari Klinton rekla je danas u Prištini da je kosovska nezavisnost nesporna i da će normalizacija odnosa sa Srbijom biti ključna za privredni i društveni napredak Kosova..."Za to je potrebna politička volja, čak hrabrost, ali ako napreduju na ovom putu Kosovo i Srbija...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.