Bugarska između Istoka i Zapada

Izvor: RTS, 05.Feb.2012, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska između Istoka i Zapada

Prekinite energetsku zavisnost od Rusije, poručila Bugarskoj državna sekretarka SAD Hilari Klinton tokom posete Sofiji. Klintonova pozvala "prijatelje demokratske Sirije" da se ujedine protiv predsednika te zemlje Bašara el Asada.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton, koja je doputovala u posetu Bugarskoj, tražila je od zvaničnika te zemlje da prekinu energetsku zavisnost od Rusije kada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je reč o snabdevanju naftom i gasom.

Klintonova je iskoristila posetu Bugarskoj kako bi promovisala alternative postojećim naftovodnim rutama, kao i razvoj novih energetskih izvora.

Državna sekretarka SAD smatra da to što se istočna Evropa u energetskom smislu oslanja na Rusiju čini "ranjivom" zbog "nezdravog" političkog pritiska iz Moskve.

Klintonova je, posle razgovora sa premijerom Bojkom Borisovom, poručila da postoje brojne američke kompanije spremne da pomognu Bugarskoj, kada je reč o snabdevanju energentima.

Ona je ohrabrila bugarske zvaničnike da podele svoja iskustva u demokratizaciji društva sa arapskim zemljama koje su u narodnim pobunama zbacile autoritarne režime, ali i tražila od Bugarske da unapredi uslove života za manjinske zajednice.

Klintonova je u Bugarsku doputovala posle učešća na međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji u Minhenu.

Prijateljski" protiv Asada

Tokom posete Sofiji, američka državna sekretarka našla je vremena i da pozove "prijatelje demokratske Sirije" da se ujedine u otporu režimu sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Klintonova je, dan pošto su Rusija i Kina uložile veto u Savetu bezbednosti UN na rezoluciju kojom se sirijski predsednik poziva da podnese ostavku, rekla da međunarodna zajednica ima dužnost da zaustavi krvoproliće u Siriji i promoviše političku tranziciju koja će dovesti do Asadove smene.

Najavljujući moguće formiranje grupe koja bi koordinirala pomoć sirijskoj opoziciji, Klintonova je navela da "prijatelji Sirije" treba da rade zajedno na promociji tih ciljeva.

Ta grupa mogla bi da bude slična Kontakt grupi za Libiju, koja je nadgledala međunarodnu pomoć protivnicima svrgnutog i ubijenog libijskog lidera Moamera el Gadafija, navodi agencija AP.

Prema podacima UN, od marta, kada je počela pobuna protiv Bašara el Asada i njegove vlade, u Siriji je poginulo više od 5.400 ljudi.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.