iPad zabranjen u Izraelu

Izvor: B92, 16.Apr.2010, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

iPad zabranjen u Izraelu

Ako ste vlasnik najnovijeg Appleovog tableta, nemojte ni pomišljati da ga ponesete na put u Svetu zemlju. Izraelska carina, naime, zabranjuje da se iPad unese u tu zemlju.

Izvor: Mikro




Prema pisanju dnevnog lista Haaretz, izraelski carinici zaplenjuju uređaje po ulasku njihovih vlasnika u zemlju, a do sada je oduzeto već 10 primeraka iPada. Turisti koji ponesu ovaj tablet računar na put u Izrael, moći će da ih povrate pri odlasku (mada, prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nekim iskustvima sa izraelskim carinicima to neće biti baš tako jednostavno).

Izraelsko ministarstvo za telekomunikacije tvrdi da Wi-Fi modul u iPadu radi po američkim standardima (jače zrači), umesto po evropskim, na koje se Izrael oslanja po pitanju elektronike. Ministarstvo je uspostavilo saradnju sa kompanijom Apple i lokalnim ditsributerom, kompanijom iDigital, kako bi uvoz iPada u zemlju bio odobren, ali čak i kada se to dogodi, nije jasno da li će se službenici carine truditi da razlikuju američke od evropskih iPadova.

Objašnjavajući razloga za zabranu unošenja iPada u Izrael, ministar za telekomunikacije Eden Bar Tal je rekao da Apple nije na vreme upozorio putnike. „Kompanija iDigital nije imala nikakve informacije", kaže Bar Tal, a po njegovim rečima i samo ministarstvo se namučilo da dobije specifikacije proizvoda. „Radi se o novom proizvodu, čak i u SAD, i smatram da će Appleovo nedavno odlaganje isporuke iPada van SAD uskoro rezultirati novim iPadom koji zadovoljava evropske standarde," rekao je on.

Bar Tal je takođe uputio neke oštre reči onima koji su pomislili da imaju pravo da u zemlju unesu bilo koju tehnologiju po njihovom izboru. „Oni koji su uređaj kupili u SAD ne mogu nametnuti svoje potrebe drugima," rekao je ministar. „Ne mešam se u to šta pojedinci rade za sebe, ali ne možete misliti samo na sebe."

Appleov mobilni telefon iPhone je u Izraelu zvanično predstavljen u decembru 2009. godine, više od dve godine nakon predstavljanja u SAD. Predstavnik jedne od kompanija uvoznika iPhonea, izjavio je u to vreme da je i u tom slučaju Ministarstvo za telekomunikacije smatralo da telefonu nedostaje kompatibilnost sa evropskim standardima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.