Zašto se poznavaoci digitalne sfere opredeljuju za e-trgovinu

Izvor: Tech-Lifestyle.com, 28.Jul.2016, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto se poznavaoci digitalne sfere opredeljuju za e-trgovinu

Kako bi dobila uvid u to šta utiče na sve veću popularnost e-trgovine u Srbiji, kompanija Visa Inc. „zavirila“ je u navike online kupaca, njihove načine plaćanja, kao i omiljene uređaje za obavljanje kupovine. Anketa koju je naručila kompanija Visa, a realizovala regionalna PR agencija Komunikacijski laboratorij sprovedena je na ovogodišnjoj konferenciji Blogomanija. E-trgovina bila je jedna od ključnih tema tokom trodnevnog događaja koji je okupio mnoge uticajne osobe u našoj online zajednici.
Više od 10% poznavalaca digitalne sfere kupuje online jednom nedeljno
Rezultati pokazuju da od ukupnog broja anketranih učesnika Blogomanije većina (71%) online kupovinu obavlja jednom mesečno, dok u ovoj grupi prednjače žene od 25 do 35 godina (60%). Anketa dalje otkriva da 26% ispitanika kupuje online dva do tri puta mesečno, dok 13% u Internet kupovinu „odlazi“ više puta nedeljno. Upitani šta najčešće kupuju online, 58% anketiranih navelo je garderobu, nakit i kozmetiku, pri čemu žene čine 90% ove grupe. Na drugom mestu za online kupovinu su turistički proizvodi i usluge kao što su karte, rezervacija hotela, izleti, koje je navelo više od 20% anketiranih.

Žene privlači bogat izbor proizvoda, muškarce jednostavnost kupovine
Na pitanje koje su to najvažnije prednosti online kupovine, najviše anketiranih (90%) navelo je da se za online kupovinu odlučuje zbog jednostavnosti kupovine i uštede vremena, kao i raznovrsnosti proizvoda. Skoro polovina anketiranih (48%) koji su kao najvažnije prednosti online kupovine istakli veći izbor proizvoda iz celog sveta najvećim delom su žene (80%), dok je za mušku populaciju najvažnija prednost brza i jednostavna kupovina iz fotelje.
Platna kartica i PC za online kupovinu
Platna kartica predstavlja osnovno sredstvo plaćanja za čak 52% anketiranih, od čega su 63% žene koje pripadaju grupi od 25 do 35 godina, dok ostatak anketiranih proizvode naručene online plaća pouzećem. PC i laptop najzastupljeniji su uređaji s kojih se obavlja online kupovina što potvrđuje 84% anketiranih, 13% koristi tablet, dok 3% online kupovinu obavlja putem mobilnog telefona.
Na pitanje koji je prvi proizvod koji su kupili online, učesnici Visa ankete naveli su garderobu, nakit, zatim putovanja i knjige.

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.