Izvor: Tech-Lifestyle.com, 15.Sep.2016, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodič za Pokémon Go – maliciozna aplikacija koja preuzima kontrolu nad telefonima

Stručnjaci iz kompanije Kaspersky Lab otkrili su novu malicioznu aplikaciju na servisu Google Play Store pod nazivom „Guide for Pokémon Go”. Preko ove aplikacije, napadači pristupaju sistemskim datotekama na Android telefonima i na taj način instaliraju dodatne maliciozne aplikacije. Aplikacija je preuzeta više od 500.000 puta, pri čemu je zabeleženo više od 6 hiljada uspešnih infekcija. Kompanija Kaspersky Lab je prijavila kompaniji Google ovaj incident i aplikacija je uklonjena sa Google Play Store servisa.
Globalni fenomen Pokémon Go aplikacije imao je za posledicu nastanak brojnih aplikacija koje se dovode u vezu sa samom igricom, što je neminovno povećalo interesovanje sajber kriminalaca za ovu aplikaciju. Analizom maliciozne aplikacije „Guide for Pokémon Go”, koju su sproveli stručnjaci iz kompanije Kaspersky Lab, uočen je maliciozni kod koji preuzima malver koji omogućuje pristup sistemskim datotekama telefona, i na taj način dobija pristup Android operativnom sistemu i omogućuje virusu da instalira i uklanja dodatne aplikacije.
Ovaj trojan virus ima određene karakteristike koje mu omogućuju da izbegne detekciju. Na primer, on se ne aktivira istog trenutka kada žrtva pokrene aplikaciju. Umesto toga, on čeka da korisnik instalira ili izbriše neku drugu aplikaciju kako bi ustanovio da li aplikacija radi na pravom uređaju ili virtuelnoj mašini. Ako je u pitanju pravi uređaj, trojan virus će čekati čitava 2 sata pre nego što počne da sprovodi svoje maliciozne aktivnosti. Čak i u tom trenutku, infekcija nije garantovana. Nakon povezivanja sa komandnim centrom i slanja detalja o inficiranom uređaju, kao što su lokacija, jezik, model uređaja i verzija operativnog sistema, trojan virus će čekati dalje instrukcije od servera. Tek nakon dobijanja povratnih informacija, virus može da nastavi sa malicioznim radnjama, kao što je preuzimanje i instalacija dodatnih malver modula.

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Povezane vesti

Trojanca sakrivenog u lažnoj Pokemon Go aplikaciji preuzelo pola miliona korisnika Google Play prodavnice

Izvor: Informacija.rs, 16.Sep.2016, 07:58

Vodič za igrače Pokemon Go igrice, Android aplikaciju nazvanu Guide for Pokemon Go, iz Googleove prodavnice aplikacija Play preuzelo je više od pola miliona korisnika. Međutim, kompanija Kaspersky Lab upozorila je one koji su instalirali ovu aplikaciju da ona rootuje Android uređaje i krišom instalira...

Nastavak na Informacija.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.