VICE: Ovo su kompjuteri koji su se pravili u SFRJ

Izvor: B92, 20.Apr.2016, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VICE: Ovo su kompjuteri koji su se pravili u SFRJ

"Industriju video-igara poslednjih godina pogađa talas takozvanih „indie" igara nastalih kao autorsko delo jednog čoveka ili malog tima sa dobrom idejom. Čudna mi čuda, nekada je ovo bio i jedini način za programiranje igre. Štaviše, ako tako gledamo, stara Jugoslavija je imala veoma razvijenu „indie" scenu..."

"Neobična su ono bila vremena. Sredina osamdesetih, osnovna škola i polupismeni nastavnik OTO-a (najčešće kadrovi metalostrugačke struke koji su tražili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posao u kome su manje šanse da ostanu bez kojeg prsta) pokušava da ti predaje nešto o osnovama računara, a jasno mu je da manje o tome zna od tebe. Neprijatno tebi, neprijatno i njemu, a kapiram da razmišlja da bi povratak na strug, uz sve svoje rizike, možda bilo manje bolno rešenje. Bilo kako bilo, sve o računarima učili smo sami. Ko je hteo imao je knjige, par časopisa i to je bilo to."

Preostali deo teksta novinara Miloša Jovanovnića možete pročitati na sajtu vice.com.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.