VANDALSKI ČIN Krst u znak sećanja na stradale Srbe oboren u Sarajevu

Izvor: Blic, 05.Dec.2014, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VANDALSKI ČIN Krst u znak sećanja na stradale Srbe oboren u Sarajevu

Rano jutros oboren je krst na Zlatištu, postavljen kao znak sećanja na 6.500 ubijenih sarajevskih Srba.

Dežurni policijski službenik policijske stanice Pale primio je prijavu od pripadnika Jedinice za podršku Istočno Novo Sarajevo koji obilaze betonski krst na Zlatištu, opština Stari Grad, da je nepoznata osoba srušila to obeležje, prenela je RTRS.

Kako se podseća, u više navrata veći broj lica pokušao je da obori spomen-krst.

Danka Tešić, portparol >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sarajevskog Centra javne bezbednosti, rekla je za Dnevni avaz, da je policija upućena na mesto događaja.

"Ovo nije kvalifikovano kao krivično delo. Situacija je, kao što znate specifična, s obzirom na to da je krst izgrađen bez dozvole, dakle nema oštećene strane. Ono što je bitno jeste da krst nije pao na put i ne ugrožava saobraćaj. Policija će, kao i dosad, obaviti uvidjaj, a za dalje ćemo sačekati stav Tužilaštva", rekla je Tešić.

Na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru je postavljen spomen-krst, koji je trebalo da predstavlja privremeno obeležje kao znak sećanja na stradale sarajevske Srbe, a u više navrata veći broj lica pokušao je da ga obori.

Skupština opštine Istočni Stari Grad je 28. novembra zatražila od Saveza logoraša Republike Srpske da u roku od 15 dana od prijema opštinskog zahtjeva uklone spomen-krst na Zlatištu, a ukoliko to ne učine - uradiće to opština.

Načelnik ove opštine Bojo Gašanović rekao je ranije da je Skupština opštine Istočni Stari Grad dala rok predstavnicima Saveza logoraša Republike Srpske da uklone obeležje kako bi mogli da podnesu zahtev za njegovo postavljanje.

Savez logoraša Republike Srpske ocenio je da ova odluka opštine Istočni Stari Grad predstavlja "svojevrsni kukavičluk, ali i štićenje nekih drugih, prvenstveno privatnih interesa, koji ne mogu i ne smeu biti iznad dužnog pijeteta i sećanja na srpske žrtve".

Iz Saveza logoraša Srpske saopšteno je ranije da nisu iznenađeni takvim odlukama i da su ih donele strukture koje su od početka opstruisale ideju i inicijativu Saveza da se na Zlatištu izgradi spomen-kompleks kao znak sjećanja na nevine srpske žrtve u Sarajevu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srušen krst na Zlatištu iznad Sarajeva

Izvor: SandzakPress.net, 05.Dec.2014

BiH – Krst na Zlatištu je oboren, potvrđeno je za Klix.ba u Centru javne bezbjednosti Istočno Sarajevo. Još uvijek nije poznato da li je krst pao ili ga je neko oborio, a više detalja će biti poznato nakon policijskog uviđaja. “Otkako je krst na Zlatištu postavljen policijski službenici...

Nastavak na SandzakPress.net...

Srušen krst na Zlatištu!

Izvor: Večernje novosti, 05.Dec.2014

BANjALUKA - Rano jutros oboren je krst na Zlatištu, postavljen kao znak sećanja na 6.500 ubijenih sarajevskih Srba. Dežurni policijski službenik policijske stanice Pale primio je prijavu od pripadnika Jedinice za podršku Istočno Novo Sarajevo koji obilaze betonski krst na Zlatištu, opština Stari...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.