USPEŠNA MISIJA: Astronauti sleteli na Internacionalnu svemirsku stanicu

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jun.2020, 10:16

USPEŠNA MISIJA: Astronauti sleteli na Internacionalnu svemirsku stanicu

Lepo...

Douglas Hurley i Robert Behnken su uz pomoć Falcon 9 rakete i Crew Dragon kapsule 30. maja krenuli ka Internacionalnoj svemirskoj stanici, a poletanje je bilo malo komplikovanije nego što se očekivalo, posebno ulazak u orbitu. Obojica ipak kažu da su uživali u ovom istorijskom letu, koji je krunisan i bezbednim sletanjem na Internacionalnu svemirsku stanicu.

Kapsula je, kažu, „mirisala na nov automobil“, a radi se o letlici koja je dizajnirana da se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nakon ulaska u orbitu odvoji od rakete, te da se po dolasku na destinaciju automatski „parkira“ na stanicu, bez mešanja kosmonauta. Hurley je u nekom trenutku preuzeo kontrolu, a kako bi proverio da sistem radi, i da će moći da se iskoristi u slučaju nužde. Problema ipak nije bilo, te astronauti nisu osetili kada se Crew Dragon spustio na stanicu.

Nakon poletanja Hurley i Behnken su mogli i da komuniciraju sa Zemljom, te svojim porodicama, što im je, kako kažu, bilo posebno važno, budući da su želeli da ovo iskustvo podele sa najbližima, ali i ostatkom sveta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.