UDARAC ZA RAČUNARSKI SVET: Preminuo tvorac osnovnog elementa koji svi koristimo na kompjuterima

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jul.2019, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UDARAC ZA RAČUNARSKI SVET: Preminuo tvorac osnovnog elementa koji svi koristimo na kompjuterima

Čovek koji je mnogo zadužio informatički svet!

Preminuo je čovek za kojeg većina prosečnih korisnika računara verovatno nikad nije čula, ali se svakodnevno susretala s njegovim najvažnijim izumom - Fernando José Corbató, za prijatelje Corby, čovek je kojem se pripisuje izum – računarske šifre, piše Bug.hr.

Corbató je rođen 1926. godine u Kaliforniji, gde je studirao na California Institute of Technology, da bi kasnije doktorirao na MIT-u gdje je radio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kao profesor do penzije.

Tokom karijere radio je na deljenom računarskom sistemu Compatible Time-Sharing System, koji se smatra jednim od prvih operativnih sistema u svetu. Za njega je osmislio do tada nepoznati sistem autorizacije pojedinih korisnika i sigurnog čuvanja njihovih podataka – pomoću šifre. Time je postao čovek kojem se pripisuje izum koncepta šifre, koji je do današnjih dana gotovo nezamenjiv u računarskom svetu.

Corbató je 1990. godine dobio prestižnu Turingovu nagradu za svoj pionirski rad u unapređenju računarskih sistema s deljenom infrastrukturom, a autor je i takozvanog Corbatovog zakona koji kaže: "Bez obzira u kojem programskom jeziku programer radio (asembleru ili kompajleru) broj napisanih linija koda u određenom vremenskom periodu ostaće približno isti".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.