Izvor: B92, 28.Jan.2019, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U ovom kafiću roboti donose hranu, pričaju viceve i plešu sa gostima

Roboti u budimpeštanskom kafiću Enjoy mogu sve - donose hranu i piće, pričaju viceve, plešu s decom ili čavrljaju s gostima.

U kafiću koji je otvorila kompanija "E-Szoftverfejleszto" u mađarskom glavnom gradu cela ekipa robota pomaže da se javnost zbliži s tehnološkim dostignućima u automatizaciji i veštačkoj inteligenciji. Roboti konobari kreću se označenim stazama dok donose hranu i piće gostima, koji su zamoljeni da im ne smetaju na putu.

Neki roboti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << služe za zabavu, poput Peper "recepcionerke" koja razgovara s gostima, a požele li, može i da pleše s njima. Peper je razvila japanska kompanija Softbank, a morala je da bude modifikovana kako bi mogla da čuje goste u bučnom kafiću, rekao je vlasnik Tibor Csizmadia.

Sudeći po online komentarima, gostima su se dopale Peperine ludorije i nemaju primedbi na usluge njenih kolega robota konobara. Uprkos strahu da bi sve veća automatizacija i razvoj veštačke inteligencije mogle da smanje zapošljavanje ljudi, roboti u budimpeštanskom kafiću ne oduzimaju posao ljudima. "Zapravo, uposlili smo dva puta više ljudi nego pre, jer da bi 16 do 20 robota radilo od 9 ujutro do 21 sat uveče, morate imati stručnjake u pozadini", rekao je Czismadia.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nije Kina, a ni Japan: Evo u kojoj zemlji vas roboti služe kafom

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jan.2019, 07:30

Roboti u budimpeštanskom kafiću Enjoy mogu sve - donose hranu i piće, pričaju viceve, plešu s decom ili čavrljaju s gostima...U kafiću koji je otvorila kompanija "E-Szoftverfejleszto" u mađarskom glavnom gradu cela ekipa robota pomaže da se javnost zbliži s tehnološkim dostignućima u automatizaciji...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.